Wat te doen als uw riool verstopt is?

sewer-cover-178443_1280

Het water uit uw toilet, douche en keuken loopt in het riool. Als er grote stukken afval of vochtige wegwerpdoekjes worden weggespoeld, bestaat de kans dat het riool verstopt raakt.

Denk hierbij aan hygiënische keuken- en sanitairdoekjes, bijdehandjes/snoetenpoetsers, vochtig toiletpapier en wattenstaafjes. Een verstopt riool is heel vervelend. Kleine verstoppingen kunt u ongedaan maken met een ontstopper of ontstoppingsmiddel. Bij grotere verstoppingen moet u soms een gespecialiseerd bedrijf inhuren.

Wat mag er niet in het riool?
Eigenlijk is het heel simpel. Alles wat in de keuken door het zeefje in de spoelbak kan, mag in het riool zolang het maar geen schadelijke stoffen bevat. Schadelijk zijn bijvoorbeeld: vet zoals vloeibare frituurvetten en – oliën, afval (maandverband, tampons, wattenstaafjes, bovengenoemde doekjes maar ook bijvoorbeeld kattenbakkorrels) en chemicaliën.

Deze stoffen kunnen verstoppingen en problemen veroorzaken bij de zuivering. Chemicaliën zoals verf, medicijnen en chemisch afval worden vaak niet afgebroken waardoor ze ongezuiverd naar sloten en beken gaan.

Wie lost het probleem op?
Meestal bent u zelf verantwoordelijk voor een verstopping van het riool in uw huis. Kunt u de verstopping niet eenvoudig verhelpen door middel van een ontstopper of ontstoppingsmiddel? Dan zult u op zoek moeten gaan naar het ontstoppingsstuk of putje nabij uw perceelgrens.

Het ontstoppingsstuk of putje is de overgang van het riool op uw perceel naar het hoofdriool van de gemeente (indien deze niet op de erfgrens gelegen is, maak dan de leiding vóór de perceelgrens open). U kunt deze overgang opgraven. Staat er geen water in het ontstoppingsstuk of putje? Dan zit de verstopping op uw perceel en zult u zelf de verstopping moeten verhelpen. Lukt dat niet? Dan kunt u een gespecialiseerd rioolbedrijf inschakelen. De kosten zijn dan voor uw rekening. Dit geldt ook als u een gespecialiseerd bedrijf laat komen, zonder medeweten van de gemeente en de verstopping blijkt op het gemeentelijk deel te zitten.

Wanneer is de gemeente verantwoordelijk?
Staat er wel water in het ontstoppingsstuk of putje? Dan zit de verstopping in het gemeentelijke gedeelte. Neem in dat geval contact op met uw gemeente. De medewerkers van de buitendienst komen de verstopping verhelpen. De kosten hiervan komen voor rekening van de gemeente, als de verstopping tenminste niet veroorzaakt is door voorwerpen of stoffen die niet in de riolering thuis horen.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Eén reactie op “Wat te doen als uw riool verstopt is?”

  1. Goed om te weten wie er wanneer verantwoordelijk is voor een verstopt riool. Je kunt overigens preventief te werk gaan met goed onderhoud van de afvoeren in huis. Dat betekent o.a. ook regelmatig doorspoelen met een oplossing van soda en azijn. Dit kan ook voor het milieu geen kwaad. Mijd vooral die chemische middelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *