Niet meer ongezien de grens over


Politiezone HANO bereidt de aankoop en plaatsing voor van vaste ANPR camera’s.

MatrixANPR camera’s zijn slimme camera’s die kentekens van voertuigen kunnen lezen en vergelijken met data om na te gaan of een voertuig geseind staat, niet verzekerd is enz.. De politiezone HANO beschikt reeds enkele jaren over 2 mobiele ANPR-camera’s die dagelijks worden ingezet tijdens de politiepatrouilles. Het politiecollege van HANO, dat bestaat uit de zonechef en de Burgemeesters van HAMONT-ACHEL, NEERPELT, OVERPELT, nam in het voorjaar de principiële beslissing voor de aankoop van vaste ANPR camera’s.

Burgemeester Theo Schuurmans, voorzitter van het politiecollege licht de beslissing als volgt toe:
Deze vaste camera’s zullen alle voertuigen controleren die de grens met Nederland passeren of die verder in of uit de politiezone HANO rijden. Deze informatie is erg nuttig voor misdaadoplossing of – voorkoming alsook voor het opsporen van gezochte auto’s. Daarnaast kunnen de camera’s ook infoformatie geven over de verkeersactiviteit.

In de provincie Limburg staan er al tal van vaste camera’s en met de plaatsing van bijkomende vaste camera’s in de politiezone HANO wordt het provinciale netwerk uitgebreid. Hoe uitgebreider dit netwerk is, hoe efficiënter de opsporing van voertuigen wordt en hoe groter de kans voor het oplossen van misdrijven wordt. Ook mag de preventieve waarde van dit netwerk niet onderschat worden en heeft het zeker een afschrikkingseffect ten aanzien van dievenbendes die onze regio tot hun werkterrein zouden willen maken.

De plaatsen voor deze strategisch op te stellen vaste ANPR camera’s werden reeds zorgvuldig bepaald. Hierbij werd rekening gehouden met de ideeën en visies van de buurgemeenten, ook de Nederlandse, maar ook met de plaatsen waar nu reeds vaste ANPR camera’s staan of in de toekomst zullen geplaatst worden. Indien alles volgens plan verloopt worden de camera’s dit najaar aangekocht om zo snel mogelijk operationeel te worden.

Belangrijk om weten is dat er extra personeel zal ingezet worden om al de nuttige informatie van de camera’s voor het politiewerk te ontsluiten maar ook om de camera’s steeds up to date houden met de laatste info’s over gezochte voertuigen ea. Met de plaatsing van deze vaste camera’s op de grenzen van de HANO-politiezone wordt de pakkans voor misdaad verhoogd en zal de zone HANO, die nu al erg lage misdaadcijfers kan voorleggen, nog veiliger worden.

Politiewerk is en blijft mensenwerk dat inzet en gedrevenheid vraagt. Met deze vaste ANPR camera’s zal het politiewerk nog efficiënter kunnen gebeuren en zal de veiligheid toenemen.”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *