Dementievrijwilliger, iets voor u?

Door de vergrijzing en het ouder worden van de bevolking zal het aantal mensen met dementie flink stijgen. Dementie heeft grote gevolgen voor het leven van de patiënt zelf, maar ook voor het leven van de mantelzorgers. Als dementievrijwilliger kunt u veel voor hen betekenen! Dementievrijwilligers zijn geschoolde vrijwilligers die in de thuissituatie ingezet worden om met name de mantelzorger te ontlasten.

hands-981400_1280

Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. De inzet van een dementievrijwilliger biedt de mantelzorger ruimte om er even tussenuit te kunnen en te genieten van een vrij moment terwijl men weet dat hun dementerende partner of ouder in goede handen is van een vrijwilliger.

Dementievrijwilligers kunnen een maatje zijn voor de dementerenden en ontlasten de mantelzorgers. Met een paar uurtjes per week of per twee weken kunt u al veel betekenen. Dementievrijwilligers gaan vooral leuke dingen doen, maken bijvoorbeeld een praatje of gaan een stukje wandelen en hoeven geen zorgtaken op zich te nemen. Belangrijk is wel dat zij geduldig zijn, kunnen invoelen en zich kunnen verplaatsen in de dementerende.

Voordat u ingezet zult worden als dementievrijwilliger is het van belang dat u deelneemt aan een cursus. Hierin wordt aandacht besteed aan het ziektebeeld van dementie, hoe de cliënt dit ervaart en wat het betekent voor de mantelzorger. Maar ook, wat is uw taak als dementievrijwilliger, hoe gaat u met het ziektebeeld om en wat heeft u nodig om uw werk goed uit te voeren?

Lijkt het u interessant om als dementievrijwilliger aan de slag te gaan? Dan kunt u zich aanmelden voor de gratis cursus. De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van telkens 2 uur en start bij voldoende aantal deelnemers op 20 oktober om 09:30 uur en duurt tot 11:30 uur. De andere data zijn 3 november, 10 november en 17 november. Wanneer u de cursus volgt hopen we dat u zich als dementievrijwilliger beschikbaar stelt.

Wilt u wat meer informatie?

Neem dan contact op met Pauline van Hulzen, telefonisch via 0495-697900 of per e-mail p.van.hulzen@puntwelzijn.nl. Aanmelden voor de cursus kan tot 15 oktober via receptie@unitus.nl of via 0495-697900.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.