Lezing over het Grand Canal du Nord door Joost Welten

In het kader van de thans lopende tentoonstelling “Sporen van de Franse Tijd” in het Leudalmuseum te Haelen vindt er op dinsdag 16 augustus a.s. om 19:30 uur wederom een lezing plaats.
De lezing gaat ditmaal over de door Napoleon gewenste en geplande verbinding tussen Antwerpen en de Maas en Rijn, het Grand Canal du Nord.

In 1799 is Napoleon aan de macht gekomen in Frankrijk. Dat land is groter dan tegenwoordig en omvat ook het huidige België, Nederlands-Limburg en het aangrenzende Duitse Rijnland. Vanwege de oorlog met Engeland bouwt Napoleon Antwerpen uit tot de belangrijkste marinewerf en marinebasis van Frankrijk. Napoleon wil dat Antwerpen ook een eigen verbinding krijgt met Maas en Rijn. Het Grand Canal du Nord moet daarvoor gaan zorgen.

Omdat dit project onvoltooid is gebleven, is het later in de vergetelheid geraakt. Nagenoeg niemand beseft dat dit project een tijdlang het grootste civiele project van heel Frankrijk is geweest. Op het hoogtepunt – in het voorjaar van 1809 – graven er zeven- à achtduizend mensen aan het kanaal, vooral in Midden-Limburg. Afgezien van leger, marine en douane is er geen enkele organisatie in het Franse keizerrijk waarvoor zoveel mensen werken. De herinnering aan dit kanaal is later grotendeels weggespoeld door de Zuid-Willemsvaart. Alleen de Noordervaart getuigt er nog van.

Historicus Joost Welten belicht in zijn lezing de boeiende geschiedenis van dit vergeten kanaal. Hoe is het Grand Canal du Nord aangelegd? Hoe werken en leven de duizenden arbeiders? Hoe wordt het voor die tijd immense project in goede banen geleid? En waarom komt het project voortijdig tot een einde? Op deze, en nog veel meer, vragen krijgt u aan de hand van vele afbeeldingen een antwoord.

Over de spreker
Historicus Joost Welten promoveerde op In dienst voor Napoleons Europese droom. De verstoring van de plattelandssamenleving in Weert (Leuven 2007: uitgeverij Davidsfonds). De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen bekroonde deze dissertatie met de De la Court-prijs.

In 2011 publiceerde hij samen met Johan De Wilde Met Napoleon naar Moskou. De ongelooflijke overlevingstocht van Joseph Abbeel (Leuven: Uitgeverij Davidsfonds).

Op 1 maart 2015 werd zijn nieuwste boek feestelijk gepresenteerd in schouwburg de Oranjerie in Roermond: Antihelden. Bijzondere levens van gewone mensen uit de tijd van Napoleon. Een van de hoofdstukken hiervan belicht de geschiedenis van het Grand Canal du Nord.

Lezing en Tentoonstelling.
De lezing begint om 19.30. De entree bedraagt € 2,- , kinderen tot 12 jaar en donateurs tijdschrift Rondom het Leudal gratis.

De tentoonstelling “Sporen van de Franse Tijd” loopt nog tot en met zondag 4 september a.s.
Het museum is dagelijks geopend met uitzondering van de maandagen.
Voor de juiste openingstijden en entreeprijzen zie www.bezoekerscentrumleudal.nl.

(afbeelding via Conny Roukens)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.