Anouk: Almost halfway

Anouk Timmermans

De tijd vliegt, ben alweer halverwege mijn 3e week. De 2e week ging eigenlijk super snel voorbij. Op de day care was alles eigenlijk hetzelfde als in de 1ste week. Behalve dat ze je nu beginnen te kennen en dat ze beter naar ons luisteren. Als we bijvoorbeeld een spelletjes met ze willen doen rennen ze niet allemaal meer in de rondte. Maar vooral bij de liedjes zingen gaat het beter. Ze gaan nu allemaal in een cirkel zitten en zingen en dansen met ons mee.

Hun favorieten liedjes zijn:
Watermelon watermelon
papaya papaya
tsieko tsieko tsieko tsieko
tsieko tsieko tsieko tsieko
fruitsalad fruitsalad

En

A ram sam sam A ram sam sam
Guli guli guli guli guli
ram sam sam (2x)
Aravi, aravi
Guli guli guli guli guli
ram sam sam (2x)

Het is echt leuk om deze kinderen zo blij te zien. Woensdag (7-10) was er een speciale dag omdat toen de ceremonie was voor de nieuwe opening van het gebouw voor de day care en women empowerment. Ze hadden alles heel mooi aangekleed en het zag er goed uit. Daarnaast hielden ze nog een presentatie. Alleen kon ik daar niet alles van volgen omdat het deels in het Singalees was. Na de presentatie sprak er een man die dit allemaal had betaald. Dit was deels in het Engels omdat hij geen Srilankaan was en dus niet alles in het Singalees wist. Ik vond het een mooi gebaar van hem om dit te sponseren en zo de kinderen en vrouwen te helpen. Zeker omdat de overheid van Sri Lanka per maand 1 dollar per kind aan de school geeft. Dat is echt heel weinig, maar voor zo’n land als Sri Lanka waar de armoede groot is, is het nog een beetje te begrijpen. Maar toch blijft het weinig. Op deze school zitten vooral kinderen waarbij de ouders erg arm zijn en allebei moeten werken om iets van inkomen per maand te krijgen. Deze school/dagopvang is ook echt een stuk goedkoper waardoor de ouders de kinderen hierheen kunnen brengen terwijl zij werken zijn.

Donderdag en vrijdag gingen snel voorbij. Donderdagavond zijn we met z’n allen naar een markt gegaan bij ‘waters edge’ en hebben erna lekker gegeten aan het water. Vrijdag zijn we na het werken naar het strand gegaan in Colombo.

Zaterdag zijn we begonnen aan onze 2e excursie weekend. Dit keer op weg naar het zuiden van Sri Lanka: Galle. Na 2 uur zijn we aangekomen bij het fort van Galle. De weg ernaar toe vond ik best interessant en indrukwekkend omdat je op sommige plekken nog de ravage van de tsunami van 2004 kon zien. Het is best erg dat het nog zo goed zichtbaar was.

Bij het fort van Galle hebben we een paar uur rondgelopen (cricket training/wedstrijd gezien, mooie uitzichten over de zee, veel koppels die trouwfoto’s lieten maken) en heel even op het strand gelegen om een beetje bruin worden haha. Na de lunch zijn we richting Udawalawe gereden voor ons hotel (Kottawatta Village). Het hotel leek meer op een soort centerparcs. Overal kleine huisjes omringd door natuur. In ons huisje was een 2 persoonsbed aanwezig en een badkamer. Het apart aan de badkamer was dat die buiten was, maar dan ook echt letterlijk buiten haha. De douche, bad, wastafel en wc was omringd door een stenen muur. Maar had geen dak dus je kon gewoon naar de hemel en de sterren kijken tijdens het douchen. Ik vond het wel apart, maar wel leuk! Voor het huisje lag het zwembad, waar we na het inchecken maar even gebruik van hebben gemaakt. Na het avondeten zijn we nog even wat gaan rondlopen en op tijd gaan slapen omdat de wekker om 5:00 weer ging voor de safari van zondag.

Opstaan was best wel zwaar, omdat het echt iets te vroeg was haha. Om 5:30 werden we ophaalt in een geep die ons naar het Udawalawe National Park bracht en rondreed met ons. Het was een hele ervaring om in een open geep te rijden door de safari. In Turkije heb ik het ook gedaan, maar dit was heel anders. Het was een groot park, maar je zag wel dat het daar bijna nooit regende (alles was super droog). Op safari hoop je natuurlijk om een hele hoop dieren te kunnen zien. Nou we hebben 7 olifanten, 3 groepen buffels, een aantal pauwen, 1 krokodil, 1 pelikaan en wat aparte vogels gezien. Aangezien het zo’n groot park was had ik gehoopt op meer. Dat viel voor mijn gevoel tegen, maar verder wel een leuke ervaring. Misschien in Zuid-Afrika meer geluk. Toen we terug kwamen bij onze huisjes, hebben we ontbijt gehad en nog even gechilled bij het zwembad. Waarna we onze reis van 4,5 uur hebben gevorderd terug naar Colombo.

De natuur in Sri Lanka is echt enorm. Overal bomen (palmbomen enz.) en rotsen langs de wegen. Is mooi om te zien. Alleen tussen al het natuur door zie je heel veel armoede. Kleine half afgemaakte huizen waar mensen met hele gezinnen wonen. Mensen die op slippers aan de weg aan het werken zijn met weinig materialen ervoor. Kinderen die amper spullen hebben om te spelen en ga zo maar door. Als ik dit zo allemaal zie zou ik ze echt graag allemaal willen helpen, maar dat is onmogelijk. Soms is dat best hard om te zien en mee te maken.

Maandag was een dag met verschillende gevoelens. Omdat er een feestdag (Eid al-Adha) was hoefde we niet te werken. Maar uitslapen na het leuke maar vermoeiende weekend ging ook niet. Omdat we naar 2 families gingen van het Women Empowerment Kaushi en Virani. In het begin dacht ik leuk om te zien hoe ze leven enzo. Maar het was zwaar en best bijzonder om dit mee te maken. De buurt waar een van de vrouwen woonde waren veel tuk-tuks drivers. Dus dat betekend hier dat daar veel arme mensen wonen en dat zag je ook wel aan de straten en huizen. Daar schrok ik wel van hoe erg het was! Het huis van de vrouw was erg klein. Ze had 3 kleine kamers (1 woonkamer, 1 keuken en 1 slaapkamer) waar ze met 2 volwassenen en 2 kinderen wonen. Ik vond het zwaar om te zien hoe deze mensen zo kunnen leven, maar we kunnen er zo weinig aan doen. Ze waren super gastvrij en hadden zelfs iets speciaals voor ons gekookt en thee gezet, super lief!! Toen we bij de eerste vrouw binnen waren hingen in de woonkamer foto’s van hun trouwerij en foto’s van de kinderen op. We mochten zelfs in het trouwboeken kijken. Dat was interessant om te zien hoe dat allemaal in zijn werk gaat bij een Sri Lankaanse trouwerij. Alles was super mooi met rood en goud. En de dingen die erover verteld werden vond ik leuk om te horen.

Bij het 2de huis was het vrijwil hetzelfde. Eerst hebben we samen wat gedronken, een koekje gegeten en een beetje verteld. Ze was super gastvrij. Maar dat is ook wel de cultuur hier in Sri Lanka. Iedereen is echt super aardig en gastvrij. Erna heeft ze ons haar huis laten zien. Dit was iets groter dan het eerste, maar hier leefde ze met haar eigen gezin (4 personen) en ze moest oppassen op het kind van de broer van haar man. Verder liepen in het huis ook nog veel buurt kinderen rond. Buiten hun huis was een grote rivier en hier wassen ze zich in (soort van douchen) en maken ze alles schoon (zoals kleren, borden enz.) Maar toch toen we op de terugweg waren naar huis toe, had ik een beetje een brok in mijn keel. Gewoon hoe erg ik het vind hoe deze mensen leven. Maar ze zijn super vrolijk, aardig en gastvrij. Het liefste zou ik ze allemaal willen helpen net als de kinderen. Maar hoe??

‘S middags na de lunch hebben we een Saree workshop gekregen. Dat was echt super leuk om te doen. Lakmee en Chaturika (de vertaalsters) hadden Saree meegenomen en die deden het bij ons om en zo konden we leren hoe we ze aanmoesten doen. Het was echt super. Maandag was daarom een dag met verschillende gevoelens.

Dinsdag hebben we eerste gewerkt op de day care. De kinderen luisterde vandaag echt voor geen meter. Maarja deze dagen heb je er ook wel eens bij zitten. Om 17:00 ben ik met Evita, Lakmee en Chaturika naar de winkel gegaan om een Saree te kopen. Ik ben er echt super blij mee. Woensdag zijn we naar de fabriek gegaan om een ondertop ervoor te laten maken. Nu wachten tot hij af is en dan kan ik hem dragen! 😀 Erna zijn we ergens gaan eten omdat het onze laatste avond samen was met alle vrijwilligers.

Donderdag na het werken ga ik samen met Denise (andere Nederlandse vrijwilligers) naar het strand van Hikkaduwa t/m zaterdagavond. In mijn volgende verslag horen jullie wel hoe het geweest was!!

Veel liefst en groetjes vanuit het zonnige Sri Lanka!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.