Reanimatie Estafette Limburg

reanimatie-estafette-logo_incl-strepen

Op vrijdag 30 september is Leudal het kloppend hart van Limburg. Op deze dag vindt op scholengemeenschap St Ursula Heythuysen de 11e reanimatie-estafette plaats.

Op deze dag wordt op een bijzondere wijze aandacht gevraagd voor het belang van:

Reanimeren
Omstander-reanimatie (burger hulp verlening)
Reanimatieonderwijs in het voortgezet onderwijs

Jaarlijks worden in ons land vele duizenden mensen getroffen door een plotselinge hartstilstand. In 25% van de gevallen gebeurt dit op straat, in het openbaar vervoer, op het werk of op het sportveld. Echter het overgrote deel (75%) wordt getroffen in de thuissituatie.

Snelle alarmering, start van de reanimatie door omstanders en burgerhulpverleners maken het verschil tussen leven en dood. Daarom moeten zoveel mogelijk burgers beschikken over reanimatievaardigheden.

Burgers die deelnemen in een reanimatie-oproepnetwerk dragen bij uitstek bij aan het vergroten van de samenredzaamheid en daarmee de overleving na een plotse hartstilstand. Ook binnen de gemeente Leudal zijn burgers actief in een reanimatie-netwerk, genaamd Hart voor Leudal.

Wat kunt u hierin betekenen?
Het is van groot belang bij te kunnen dragen aan de overleving van een persoon tijdens een plotse hartstilstand. U kunt hierin iets betekenen door reanimatievaardigheid op te doen, of uw vaardigheid in te zetten tijdens de estafette.

Doe mee aan de workshops en trainingen
Tijdens de Reanimatie Estafette op vrijdag 30 september kunt u deelnemen aan meerdere workshops en trainingen. Naar keuze als individu, in groepsverband of met uw vereniging.

Bekijk onderstaand op uw gemak het complete aanbod van workshops, lezingen en trainingen.

Aanmelden kunt u vervolgens via onderstaande button.

Aanmelden workshops reanimatie

Reanimatie estafette
Elk uur gaan tien teams, elk met vijf deelnemers, samen een uur reanimeren, waarbij zij elkaar na twee minuten aflossen. Teams bestaan uit leerlingen, een student- instructeur-docent, een professionele hulpverlener, arts- verpleegkundige- politie of brandweer en een bestuurders, burgemeester- wethouder- raadslid of lid Provinciale Staten.

Gezondheidsmarkt plus 3D hart
Een twintigtal stands biedt informatie over vele aspecten rondom gezondheid, eerste hulp, voeding, bewegen en veiligheid. Bezoekers kunnen bloeddruk laten meten, bloedsuiker laten prikken, een hart-test tijdens het fietsen laten maken of een hartecho en een ‘reis’ maken door een 3 meter groot 3D hart en nog veel meer.

Workshop reanimatie
Korte workshop leren reanimeren: let op veiligheid, controleren bewustzijn, 112 (laten)bellen, controleren ademhaling, geven 30 borstcompressies gevolgd door 2 beademingen.

Baby/kinderreanimatie
Informatie over reanimeren van baby’s en kinderen en praktisch oefenen van deze vaardigheden.

Workshop Eerste hulp – achtergrond
Belangrijkste stappen in de eerste hulp, uitleg en achtergrondinformatie. Beoefenen in het benaderen van een slachtoffer dat bij bewustzijn is en een slachtoffer dat bewusteloos is.

College praktijk anatomie van het hart
Korte theorie over de anatomie van het hart waarna vervolgens met behulp van een varkenshart de onderdelen van het hart worden getoond en toegelicht.

College fysiologie van het hart
Lezing over de fysiologie van het hart, de functie van het hart in het bloedvatenstelsel.
Met behulp van o.a. echografie beelden – echo wordt de functie het hart besproken.

Practicum ECG college – lezen elektrocardiogram
Een elektrocardiogram (ECG) is een test die de elektrische activiteit van het hart meet. Deze test kan de oorzaak van eventuele symptomen helpen achterhalen, of om de gezondheid van het hart te bepalen. Dit practicum geeft informatie hoe een ECG te maken en te lezen.

Practicum Eerste Hulp / Rode Kruis
Aanleggen van verbanden: wanneer en hoe een hand-, voet, elleboog-, knie-, enkel- en voet- verband aan te leggen. Vervoeren van een slachtoffer per brancard: wanneer en hoe een slachtoffer op een brancard te plaatsen en vervolgens veilig te vervoeren.

Workshop ambulance practicum / wensambulance
Uitleg over de inhoud en werkwijze van een ambulance en o.a. ervaren hoe het voelt op een brancard in een ambulance te worden gebracht. Toelichting over de organisatie en werkwijze van de wensambulance.

Workshop brandweer / brand blussen
Uitleg over taken en bevoegdheden van brandweer. Praktisch oefenen o.a. blussen van een kleine brand, weg vinden in een ruimte zonder zicht

Workshop Meldkamer – practicum
Uitleg over taken en bevoegdheden van meldkamer. Praktisch oefenen met o.a. het aannemen van een melding en vervolgens uitvragen of en zo ja welke ambulancezorg nodig is.

Workshop preventie en nazorg na een reanimatie
Betrokken worden bij een reanimatie kan een indrukwekkende en emotionele ervaring zijn. Het is daarom belangrijk dat hulpverleners achteraf weten wanneer en met wie zij hierover kunnen praten. Tijdens deze lezing worden handvatten gegeven om elkaar te helpen.

Workshop gezonde voeding / gedrag
Deze workshop biedt kennis en praktische handvatten om een gezond eetpatroon te ontwikkelen. Bijzondere aandacht voor voeding en voorkomen van hart- en vaatziekten.

Workshop Burgernet
Uitleg over de organisatie en werkwijze van burgernet. Burgernet is een samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op.

Workshop interviews met overlevers / redders en partners
Aan de hand van ervaringsverhalen van overlevers / redders en partners gaan leerlingen en andere deelnemers alle verhalen kort omschrijven – speciale krant opmaken.

Workshop maken korte video’s
Aan de hand van ervaringsverhalen van overlevers / redders en partners gaan leerlingen en andere deelnemers deze ervaring in korte video’s in beeld brengen – bijzondere film opmaken

Workshop debat – voorbereiding debat
Leerlingen en bestuurders gaan aan de hand van een aantal stellingen in debat. Voorbereiding is in samenwerking met een aantal raadsleden van de gemeente Leudal.

Workshop AED netwerk Leudal
Uitleg over de organisatie en werkwijze van het Reanimatie-netwerk in de gemeente Leudal / provincie Limburg. U kunt zich dan ook aanmelden voor dit netwerk.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.