Voorkom bijtincidenten en beperk overlast honden

dog-329280_1280

De dierenpolitie binnen het gebied Weert/Nederweert/Leudal merkt dat het aantal bijtincidenten tussen honden onderling, maar ook de bijtincidenten tussen hond en mens met regelmaat plaatsvinden. Ook komen er steeds meer meldingen binnen over overlast van honden. Hierin wordt geklaagd over het niet opruimen van uitwerpselen en het los laten lopen van honden binnen de bebouwde kom en parken. Bijtincidenten hebben altijd een emotionele lading en in veel gevallen is sprake van letsel. Betrokken zijn bij, of getuige zijn van een bijtincident kan traumatisch zijn. Ook zien we dat dit vaak leidt tot conflicten tussen hondenbezitters.

De dierenpolitie van Weert/Nederweert/Leudal doet derhalve een oproep aan alle hondenbezitters om rekening te houden met de navolgende sociale aspecten van de hondenbezitter:

 • Zorg dat je hond altijd is aangelijnd binnen de bebouwd kom.
 • Zorg dat als je hond los loopt in het buitengebied/losloopgebied dat je je hond tijdig terug roept en aanlijnt als je mensen tegen komt. Ongeacht of deze mensen een hond bij zich hebben of niet.
 • Ben er van bewust dat niet iedereen een hondenvriend is. Er zijn volwassenen en kinderen die bang zijn voor (vreemde of hen onbekende) honden. Respecteer elkaar en geef elkaar de ruimte. Het buitengebied en losloopgebieden zijn toegankelijk voor iedereen.
 • Als je als eigenaar je hond niet ten allen tijde onder controle hebt laat de hond dan niet loslopen op plekken waar je ervan uit kunt gaan dat je anderen tegenkomt. Gebruik bij twijfel een zogenaamde flexilijn zodat uw hond toch enkele meters loopruimte heeft, maar toch aangelijnd is. Zorg ervoor dat  u een flexilijn gebruikt die geschikt is voor het gewicht en de trekkracht van uw hond.
 • Zorg dat u eigenaar wordt van een hond die qua eigenschappen en gewicht bij u passen. Als u een hond met eigenschappen aanschaft die niet bij u passen of een hond die als deze zijn volwassen leeftijd heeft bereikt zo zwaar en krachtig is dat u waarschijnlijk niet in staat bent om deze goed onder controle te houden dan zult u waarschijnlijk niet ontspannen wandelen met deze hond. Ook is de kans op incidenten groter.
 • Blijf met uw aandacht bij uw hond. Laat u niet afleiden door andere zaken. Een hond is en blijft een hond. Het ene moment loopt de hond naast u en andere moment is ie weg, omdat hij iets gezien heeft.
 • U weet niet hoe een vreemde hond op uw hond reageert en andersom.
 • Honden hebben een sociale voorkeur net als mensen. Hoe sociaal ze ook zijn. Ook honden kunnen andere honden tegen komen waarmee ze geen klik hebben.
 • Laat uw hond niet urineren tegen andermans eigendom.
 • Respecteer andermans eigendom en laat uw hond hier niet verblijven of zijn behoefte doen. Gebeurt het toch dat een hond zijn behoefte doet binnen de bebouwde kom ruim het dan op.
 • Honden blijven dieren. Voorkom dat u moet zeggen:” Dat doet hij anders nooit.”

Verder is het van belang dat de hondenbezitter een halsband en riem aanschaft die geschikt zijn voor het lichaamsgewicht en de trekkracht van de hond. Hieronder enkele voorbeelden van situaties die vaak voorkomen, maar die gemakkelijk te voorkomen zijn:

 • Een eigenaar van een klein hondje laat zijn hondje los lopen. De eigenaar komt een persoon tegen met een grote hond. De persoon met de grote hond roept de eigenaar van de kleine aan deze bij zich te roepen. De eigenaar van de kleine hond reageert met de woorden:” Die van mij doet niets.” De eigenaar met de grote hond ziet het kleine hondje op zich af komen en probeert de kleine hond weg te houden bij zijn eigen hond. Niet omdat zijn grote hond vals is op kleine honden, maar omdat hij  koste wat kost wil  voorkomen dat er een situatie ontstaat dat er wel gebeten wordt. Ondertussen ziet hij de eigenaar van het kleine hondje rustig verder lopen zonder dat deze enige actie onderneemt. Uiteindelijk loopt de kleine hond achter zijn eigen baas aan. De grote hond is gedurende 2 minuten door zijn eigenaar aan zijn riem en halsband omhoog getrokken ter voorkoming van een mogelijk vervelend incident. Als de grote hond na dit incident weer met vier poten op de grond staat begint deze te hoesten en te snakken naar lucht. Deze grote hond weet niet wat hij fout gedaan heeft. De grote hond had ook niets fout gedaan, maar toch had hij een hele vervelende ervaring met zijn baas en het kleine hondje. Het maakt niet uit hoe groot een hond is. Het maakt niet uit of u zeker weet dat uw hond niets doet. Geef elkaar de ruimte en respecteer elkaar. Roep je hond terug als je andere honden tegen komt.
 • Een eigenaar met een hond wandelt in het buitengebied of losloopgebied. De hond rent enkele meters voor de eigenaar uit. De eigenaar hoort dat hij een berichtje binnen krijgt op zijn telefoon en pakt deze. De eigenaar verliest zijn aandacht voor de hond en is vooral gefocust op zijn telefoon. Ineens schrikt hij op van een luide noodkreet en kijkt verschrikt in  de richting waar het geluid vandaan komt. Hij ziet dat zijn hond in een hevig gevecht verwikkeld is met een andere hond. De eigenaar van de andere hond probeert de honden uit elkaar te halen. Hierbij word hij flink gebeten in zijn hand. Uiteindelijk worden de honden uit elkaar gehaald. Beiden honden en de eigenaar van de andere hond zijn gewond en hebben medische verzorging nodig. In de dagen daarna lopen de emoties op en er ontstaat een conflict tussen beiden hondeneigenaren over de afhandeling van de schade als gevolg van dit bijtincident. De nasleep van dit incident kan maanden duren. Blijf met je aandacht bij je loslopende hond en je omgeving. Laat je niet afleiden.
 • Een hondeneigenaar laat zijn hond uit. Aan de riem zit een plastic zakje bevestigd. Als de hond zijn behoefte doet kijkt de eigenaar van de hond om zich heen. Vervolgens loopt de eigenaar met zijn hond weg. De uitwerpselen die achterblijven zijn een bron van bacteriën en ergernis. Even verderop wordt de eigenaar met zijn hond aangesproken op het feit dat hij de uitwerpselen van zijn hond niet opgeruimd heeft. De eigenaar van de hond wordt boos en er ontstaat een conflict. Niemand vindt het leuk om in hondenpoep te trappen. Ruim het op!
 • Een hondeneigenaar laat zijn hond uit. De hond (een reu) loopt keurig aan de lijn naast zijn eigenaar. De hondeneigenaar en zijn hond passeren een voorgevel van een woning. De hond tilt zijn poot op en urineert tegen de voorgevel van de woning. De bewoner van de woning komt naar buiten en spreekt de eigenaar van de hond hierop aan. De eigenaar van de hond reageert gelaten en deelt mede:”joh maak je niet zo druk. Mijn hond is heus niet de enige hond die tegen jouw gevel piest”. De eigenaar van de woning is het met de eigenaar van de hond eens. Deze hond is niet de enige hond die tegen de voorgevel van zijn woning urineert. Echter probeert de eigenaar van de woning iedere hondenbezitter aan te spreken die hun hond tegen zijn voorgevel laten urineren. Hij hoopt zo te voorkomen dat hij onnodige kosten moet maken. Urine tast na verloop van tijd mogelijk stenen en cement aan. Vervanging kost vaak veel geld. Ook kan de geur van urine in de stenen en het cement trekken. Niemand wil dat zijn woning naar urine ruikt. Geef uw hond geen ruimte om tegen andermans eigendom te urineren.

Proces-verbaal

Het los laten lopen van een hond binnen de bebouwde kom wordt bestraft met een proces-verbaal. Het sanctiebedrag bedraagt 90,00 euro. Het niet onmiddellijk opruimen van uitwerpselen van de hond wordt bestraft met een proces-verbaal. Het sanctiebedrag bedraagt 140,00 euro. Het niet voorkomen dat een onder zijn hoede staand dier hinderlijk is voor de omgeving wordt bestraft met en proces-verbaal. Het sanctiebedrag bedraagt 140,00 euro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.