Symposium over Limburgse woordenboeken

limburg-bronsgroen-eikenhout
Het Limburgs is een van de meest gedocumenteerde streektalen van Nederland. Zo is er een stroom van regionale en lokale woordenboeken in diverse Limburgse dialecten verschenen, evenals het zogenaamd Woordenboek van de Limburgse Dialecten (WLD).
Op zaterdag 17 december 2016 wordt de digitale variant van dit WLD gelanceerd in het Limburgs Museum in Venlo. Hieromheen organiseren het Huis voor de Kunsten Limburg en de Raod veur ’t Limburgs een symposium over Limburgse woordenboeken. Diverse sprekers gaan in op het maken van dialectwoordenboeken en de mogelijkheden die ontwikkelingen op het gebied van digitalisering bieden aan (lokale) woordenboekmakers. Ook lokale woordenboekmakers komen aan het woord. Wat zijn hun ervaringen en hoe zetten zij moderne digitale middelen, zoals spraakopnames, in om hun eigen woordenschat vast te leggen? Het symposium vindt plaats van 10.00 tot 17.00 uur. Deelname kost 10 euro (inclusief lunch, borrel en museumbezoek). Aanmelden kan tot 10 december via www.hklimburg.nl/limburgsewoordenboeken.
De provincie Nederlands-Limburg kan inmiddels bogen op een uitgebreide collectie van dialectwoordenboeken, van grote plaatsen zoals Maastricht, Venlo en Heerlen, maar ook van kleinere als Tegelen, Tungelroy en Helden. Na de afronding van het Woordenboek van de Limburgse Dialecten in gedrukte vorm, is de laatste jaren gewerkt aan een digitale versie van dit woordenboek. Dit eWLD komt op 17 december compleet digitaal beschikbaar, voorzien van een krachtige zoekfunctie. Daarnaast heeft de inventarisering en ontsluiting van dialectwoordenboeken via internet op landelijk en internationaal niveau een grote vlucht genomen. Tijdens het symposium wordt hier dieper op ingegaan.
afbeelding_limburgse_woordenboekenProgramma
10.00-10.30 Ontvangst met koffie en thee
10.30-10.45 Opening door Roeland van Hout
10.45-11.00 Ton van de Wijngaard: Limburgse woordenboeken, een overzicht
11.00-11.10 Marijke Tonnaer: Het gesproken woordenboek: het Thoears woeardebook
11.10-11.40 Rogier Weijenberg: Dictionair vaan de Mestreechter Taol
11.40-12.30 Jacques Van Keymeulen: Hoe maak ik een dialectwoordenboek?
12.30-14.00 Lunch en mogelijkheid tot museumbezoek
14.00-14.30 Nicoline van der Sijs: Elektronische Woordenbank van de Nederlandse Dialecten (eWND)
14.30-15.00 Magda Devos en Véronique De Tier: Heteroniemen voor gierigheid in het Limburgs in het perspectief van de zuidelijke woordenboeken
15.30-16.00 Joep Kruijsen: Van kaartenbak tot databank: het WLD
16.00-16.30 Henk van den Heuvel en Erwin Komen: eWLD: Zoek en vind!
16.30 Lancering eWLD en borrel
Zie www.hklimburg.nl/limburgsewoordenboeken voor meer informatie over de verschillende presentaties en lezingen.
Locatie
Limburgs Museum, Keulsepoort 5, 5911 BX Venlo

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.