Vanmiddag preview door Andrea Stultiens in Torna Cultura

andrea-stultiens

Het Nederlandse Fotomuseum en Rafaël Philippen presenteren in samenwerking met vier Nederlandse musea in 2016 en 2017 het project De Mix. De Mix is een serie van foto-opdrachten, tentoonstellingen waarin steeds een hedendaagse Nederlandse fotograaf zich laat inspireren door het werk van een historische Nederlandse fotograaf, van wie de archieven in de collectie van het Nederlands Fotomuseum zijn opgenomen. In december 2016 zal de tweede editie van De Mix getoond worden in het Limburgs Museum met het thema Missie. Voor deze Mix zal Andrea Stultiens (1974) nieuw werk presenteren geïnspireerd op werk van de antropoloog en amateurfotograaf, Paul Julien (1901-2001), dat hij in Afrika maakte.

Als gepromoveerd scheikundige maakte dr. Paul Julien tussen 1926 en 1962 op eigen initiatief zeker 29 expedities naar verschillende delen van Afrika. Hij deed serologisch bloedonderzoek onder geïsoleerde bevolkingsgroepen, dat moest leiden tot kennis over de verspreiding van de mensheid over het Afrikaanse continent. Dit onderzoek had niet het gewenste resultaat, maar de documentatie van zijn reizen resulteerde in veel media-aandacht in Nederland, lezingen en vier boeken, waaronder drie bestsellers. Juliens reizen leidden tot omvangrijke foto- en film-reportages, die zoals hijzelf beweerde, in dienst stonden van de wetenschap. De visuele nalatenschap van Julien bevindt zich in het Nederlands Fotomuseum en Filminstituut EYE.

Zijn expedities voerden tot diep in de binnenlanden van verschillende Afrikaanse landen. Hij maakte daar, als praktiserend katholiek, veelvuldig gebruik van faciliteiten en kennis van missionarissen van, onder andere, de Sociëteit van de Afrikaanse Missie (SMA), die in Limburg een vestiging had in Cadier en Keer. In 1932, tijdens zijn eerste grote onderzoeksexpeditie, reisde Paul Julien door Liberia. Het land heeft in de laatste jaren van de 19de en de eerste jaren van de 20ste eeuw intense perioden van burgeroorlog doorgemaakt die de infrastructuur van het land ernstig hebben aangetast. Op haar reis door Liberia kwam Andrea Stultiens in aanraking met de traditie van de verhalenvertellers. Hùn verhalen en de foto’s van Paul Julien vormen de schakel met toen en nu.

Stultiens werkte nauw samen met verhalenverteller Tony Kerdoe. Hij hielp haar om Juliens observaties letterlijk van een ander perspectief te voorzien. Op die wijze krijgen de op zichzelf waardevolle beelden van Julien een diepere betekenis in een cultuur waarvan ze slechts fragmenten laten zien. Andrea Stultiens hanteert deze werkwijze in haar streven naar een meer genuanceerde beeldvorming over het zeer grote en diverse Afrikaanse continent.

Het onderwerp van de katholieke missie is ook het hoofdthema in de films van de SMA, in beheer van het Limburgs Museum. Door filmvertoningen te verbinden aan de tentoonstelling De Mix: Missie, kunnen wij een historische en voor Limburg relevante context schetsen van de wereld waarin Paul Julien rondreisde.

De tentoonstelling in de gang van het Limburgs Museum toont nieuwe afdrukken van gedigitaliseerde negatieven gemaakt door Paul Julien. Deze beelden maken onderdeel uit van de collectie van het Nederlands Fotomuseum. Daarnaast is door Stultiens gemaakt materiaal te zien dat inzicht geeft in de wijze waarop Juliens foto’s tot leven kunnen komen in de gebieden waar ze ooit gemaakt werden. In de expositie wordt de focus gelegd op Liberia (in west Afrika) en Sudan (in oost Afrika), waar Julien in respectievelijk 1932 en 1934/1947 was.

Parallel aan De Mix: Missie, toont het Missiemuseum in Steyl foto’s van Limburgse missionarissen in (west) Afrika in de periode waarin Julien actief was. De Mix; Missie wordt mede mogelijk gemaakt door steun van het Mondriaan Fonds.

TENTOONSTELLING DE MIX ‘MISSIE’
11 december 2016 t/m 26 maart 2017
Limburgs Museum Venlo

DE MIX
een verrassende ontdekkingsreis door het Nederland van Toen & Nu, www.demixfotoprojecten.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.