Verjaardagsweken :)

Anouk Timmermans

Na het fantastische weekend hebben we het maandagochtend lekker rustig aangedaan. Uitgeslapen en daarna heerlijk in de zon gelegen. Helaas moesten we na de lunch afscheid nemen van Malene. Zij vertrekt voor 3,5 week naar Namibia om daar ook vrijwilligerswerk te gaan doen. Maar dan met dieren. Dat was natuurlijk een minder leuk moment, aangezien je toch veel tijd met elkaar hebt doorgebracht. ’s- Middags zijn we naar de meiden gegaan. De bus was erg vroeg 14:05u. De reden dat hij vroeger was, was omdat we alle andere meiden ook van de scholen moesten halen. Het duurde ongeveer 1 uur voordat we iedereen hadden opgehaald. Voor mij was het de eerste keer dat we de andere meiden ook gingen ophalen. Ik vond het wel leuk om te zien waar ze allemaal op school zaten. Aangekomen bij de meiden hoorden we dat het de verjaardag van Lily was. Bij de lunch hadden ze speciaal voor haar frietjes en vis gemaakt en de andere meiden kregen gewoon eten. Na het eten hadden ze voor haar gezongen en kregen ze allemaal 2 verschillende stukjes taart en frisdrank. Toen ze allemaal klaar waren met eten hebben we buiten gezeten met de oudere en de jongere meiden. Beetje muziek geluisterd en wat gedanst en gezongen. ’s-Avonds zijn Alicia en ik naar de sportschool geweest. Het was een leuke dag. Dinsdag hebben we in de ochtend niet erg veel gedaan. Het was niet zo’n mooi weer dus hebben we eigenlijk de hele ochtend in bed gelegen. Na de lunch hebben we ons klaargemaakt voor de meiden. Vandaag was de bus wat later, maar moesten we wel nog sommige andere meiden ophalen. Aangekomen bij St. Georges house zagen we dat er vlaggen hingen van ETA College (sportopleiding in Zuid Afrika). Dus de meiden hadden een soort van sportdag. Het was super gezellig en we mochten allemaal meedoen. We werden verdeeld in 3 groepen en na een half uur wisselde je van activiteit. Wij hadden als eerste een uitleg over hoe belangrijk hygiene is en hoe je op een juiste manier je handen moet wassen. Daarna deden we een soort van ‘schipper mag ik overvaren’ en toen was het eerste half uur voorbij. Als tweede deden we een soort renspel en een soort volleybal. Aangezien we wat eerder klaar waren hebben we nog even wat gevoetbald. De derde activiteit was touwtje springen, hinkelen en een soort stoelendans. Het was een hele gezellige middag. Na de activiteiten hebben ze allemaal een ‘snoepzakje’ gekregen en gingen ze eten. Toen Alicia en ik ons ‘snoepzakje’ in de tas wilde gaan leggen zag ik dat Lebo aan het huilen was geweest. Wat bleek: Lebo was geduwd en uitgescholden/gepest door een van de meiden omdat ze iets niet had verstaan tijdens de sportdag. Maar Lebo kan niet goed horen en je zag aan haar dat ze het echt niet leuk vond. Dus voor het eten kregen alle meiden een preek van de staf van het huis. Dat het niet de bedoeling was te pesten en dat iedereen een leuke dag had moeten hebben. Lebo was nog altijd overstuur en sommige meiden kwamen op voor haar. Ik vond het wel goed om te zien dat ze haar hielpen. Bij het eten ben ik bij haar gebleven en daarna heb ik haar geholpen met haar huiswerk en haar een dikke knuffel gegeven. Dat vond ze wel fijn. Daarna had Emma me gevraagd om haar te helpen met haar huiswerk. Het was iets van rekenen. Ik heb haar de opdrachten uitgelegd en hebben het toen samen gemaakt. Klaar met het huiswerk was ik Lebo aan het zoeken. Ze was boven op haar kamer. Dus ben ik bij haar gebleven tot we werden opgehaald tegen 18:00. We hebben wat spelletjes gespeeld en wat gepraat met gebaren. Hopelijk gaat het morgen beter met haar.

Woensdag hadden we weer in de ochtend de day care. Opstaan om 7:00 was wel weer ff zwaar. Vol energie gingen we naar de day care toe. Alicia en ik werden beiden ingedeeld bij de 8 maanden tot 2 jarigen. In het begin hebben we binnen wat gespeeld met alle kinderen. Daarna moesten ze naar de klassen toe. Eenmaal in de klas waren ze erg speels. Dus hebben we eerst nog een tijdje met ze gespeeld voor ze hun ontbijt kregen. Na het ontbijt begon de ene na de andere te huilen zonder enige reden. Alicia en ik hadden de ene na de andere bij ons omdat ze weer aan het huilen waren. Uiteindelijk na 2 uur zo door te gaan mochten de kinderen even een half uurtje buiten spelen. Ze pakten allemaal een plastic scootertje om op te rijden. En wij konden even bijkomen. Na dat half uur hebben we ze weer mee naar binnen genomen en begonnen ze weer een voor een te huilen. Tot hun eten kwam hebben ze lopen huilen en spelen. De lerares was de hele tijd bezig met het verschonen en spullen pakken. Dus de kinderen kwamen naar ons toe. Na het eten zijn ze gaan slapen en zijn wij naar huis gegaan voor onze lunch. Aangezien onze lunch nog niet klaar was hebben we wat op bed gelegen tot Kevin van de stichting kwam. Alicia en ik moesten nog een paar dingen met hem bespreken en daar heeft hij ons bij geholpen. Daarna konden we gaan eten en moesten we ons klaarmaken voor de meiden. Bij de meiden was het een grote huiswerkdag! Iedereen had huiswerk en we moesten de ene naar de andere helpen. Dat was wel leuk om te doen. Zeker na zo’n vermoeiende ochtend. ’s-Avonds hebben we het rustig aangedaan en zijn op tijd gaan slapen. Donderdag ging de wekker weer lekker vroeg voor weer een ochtend bij de day care. Deze keer werden we apart ingedeeld. Wel bij dezelfde leeftijdscategorie (4-5 jaar) maar in 2 verschillende klassen. We waren begonnen met een verhaal uit de bijbel. Daarna gingen ze kerstliedjes oefenen voor hun concert voor zaterdag. Dat ging al stukken beter dan afgelopen week. Klaar met de liedjes hebben ze kerstkleurplaten ingekleurd en buiten gespeeld tot ze gingen eten en slapen. ’s-Middags is bij de meiden niet erg veel bijzonders gebeurd. ’s-Avonds waren Alicia en ik zo moe dat we op tijd zijn gaan slapen en heerlijk hebben uitgeslapen op vrijdag. Vrijdag gingen we eerder naar de meiden, aangezien ze eerder uitkomen van school. Henna was jarig dus hebben we voor haar gezongen en hebben taart gegeten. Verder is er niet echt iets gebeurd en ’s avonds zijn we gaan sporten.

Zaterdag zijn we tegen 11 uur naar Cape Town gegaan. Als eerste naar de busketmarket. Hier was ik in mijn eerste week ook al eens geweest. Maar aangezien het eten daar zo lekker was wilden we er beiden graag nog een keertje heen. Dit keer had ik iets van de Japanse keuken gepakt. Het was wel lekker en afgesloten met kokosnoot water en een Belgische wafel. Later in de middag hebben we een taxi gepakt en zijn we naar de greenmarket gegaan. Hier krijg je vooral heel veel typische Afrikaanse souvenirs. Leuk om te zien en natuurlijk heb ik ook wel wat gekocht daar. We hebben de dag afgesloten met een heerlijke smoothie: Mango Trop! Zondag hebben we vooral in de zon gelegen en geslapen. En zo is de week weer voorbij gevlogen en heb ik nog 3 weken over 🙁

Deze week hebben we niet veel gedaan. Maandag en dinsdag in de zon gelegen, naar de meiden gegaan en gesport. Woensdag was het de verjaardag van Alicia! We hebben het niet echt kunnen vieren die dag aangezien we in de ochtend naar de day care gingen en ’s-middags naar de meiden. Bij de day care werden we weer bij de baby’s ingedeeld. Het ging beter dan afgelopen week. Ze luisterden iets beter en huilden minder. Bij de meiden hebben ze voor Alicia gezongen en verder is er niet veel anders gebeurd dan wat we normaal met de meiden doen. Donderdag was het Javaunte’s verjaardag. Dus die hebben we gevierd en vrijdag was er een gevecht bij de meiden: 2 meiden begonnen elkaar keihard te slaan totdat we ertussen kwamen en ze stopten. Verder is er niet veel gebeurd. Aangezien we Alicia’s verjaardag niet hebben gevierd woensdag zijn we vrijdag na het sporten gaan uiteten met z’n 2en. Zaterdag was het een beetje stress hier in huis omdat om 15:00 het concert van Sofie begon. En een traditie hier is dat je zelf je tafel moet versieren met eten en daar word je op beoordeeld. Daar waren ze in de ochtend en een deel van de middag mee bezig en Alicia en ik hebben geholpen anders kregen ze het nooit op tijd af. Het eten zou er eigenlijk voor 14:00 moeten zijn maar dat liep uit en uiteindelijk was het er om 14:40. Daarna moesten sommigen zich nog klaarmaken terwijl het om 15:00 begon. Dus je kunt je wel bedenken dat het hier lekker stressvol was. Het is allemaal goed gekomen aangezien het concert later was gestart omdat meer mensen te laat waren (african time). Het concert was prachtig! Sofie deed het super goed. We waren trots op hem. Het concert ging over verschillende landen: India, Zuid Afrika, China en Egypte. De allerkleinste kinderen waren super schattig in hun pakjes. Na het concert hebben we wat gechilled op onze kamer. Zondag zijn we naar “Kirstenbosch National Botanical Garden” geweest. Het is een 560 ha grote tuin met allemaal prachtige planten en bomen. Heerlijk rustgevend om er een picknick te houden. Dat hebben Alicia en ik ook gedaan. We hebben een heerlijke picknick gehad en daarna hebben we een aantal uren rondgelopen en foto’s gemaakt. Ff lekker tot rust komen na een week werken.

Komende week begin in aan mijn laatste week vrijwilligerswerk en daarna ga ik 6 dagen op safari! Hoe dat bevalt lees je in mijn allerlaatste verslag.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.