Bouwen aan een toekomst voor parochiekerken

sint-barbara-kerk-eisden-tuinwijk

UHasselt voerde een onderzoek uit naar de toekomstmogelijkheden inzake de 12 parochiekerken in Maasmechelen. Het eindrapport hiervan werd onlangs aan het Maasmechels schepencollege overhandigd. Dit rapport bevat een visie over de toekomst van de parochiekerken in Maasmechelen op korte, middellange en lange termijn. Dit onderzoek zal straks de basis vormen voor de opmaak van het eigenlijke parochiekerkenplan.

De Vlaamse overheid vraagt aan elk gemeentebestuur om tegen eind 2017 een parochiekerkenplan op te stellen. Dit plan is een voorwaarde voor het verkrijgen van subsidies voor restauratie- en onderhoudswerken van de kerken.

Tijdens het onderzoekstraject stonden inspraak en participatie centraal.Via tal van informatie- en bevragingsrondes bij diverse doelgroepen werd informatie verzameld en worden de lokale noden en vragen mee verwerkt.

Het belangrijkste resultaat van het onderzoek is dat de 12 kerken in Maasmechelen ook in de toekomst hun kerkelijke functie zullen behouden. Het is wel de bedoeling dat op termijn een breder gebruik van deze ruimtes mogelijk wordt. Goed om weten is dat Maasmechelen 12 kerken telt: 9 zijn eigendom van een kerkfabriek, de kerken van Vucht, Eisden Dorp en Meeswijk behoren tot de gemeente. De kerken van Mechelen-aan-de-Maas, Eisden Tuinwijk en Leut zijn geklasseerde monumenten. In de kerken van Meeswijk, Vucht en Boorsem zijn de orgels dan geklasseerd, waardoor neven- en multifunctionele bestemming moeilijker wordt.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *