Lokale radio’s in Vlaanderen op de helling?

In de Belgisch-Limburgse grensstreek was het in de jaren tachtig een walhalla voor lokale radiozenders. Gedreven vanwege de mogelijkheden in de wet, werd vanuit Nederland massaal uitgeweken naar het buurland, zodat bijvoorbeeld in de regio Bree-Maaseik-Weert-Roermond op diverse zenders kon worden afgestemd. Eind jaren tachtig, met de opkomst van lokale omroepen in Nederland en de ketenzenders in Vlaanderen, veranderde het radiolandschap. Verwacht wordt dat dit nog verder gaat veranderen, omdat het nieuwe decreet van Vlaams minister Gatz de toekomst van de lokale radiosector het overgrote deel van de zenders in Vlaanderen op de helling zet, zo klinkt het.

De drie nationale spelers (Qmusic, Joe & Nostalgie) krijgen een groot commercieel voordeel op de advertentiemarkt met een verlenging van hun vergunning van 4 jaar (onder het mom van de digitalisering van het radiolandschap). Wat er na die vier jaar zal gebeuren wanneer nog niet de helft van de mensen luistert via DAB+ is een vraag die onbeantwoord blijft door minister Gatz.
Wat de overgrote meerderheid van de lokale radio’s het meeste stoort is dat zij in het debat rond dit decreet totaal zijn genegeerd. In hoorzittingen werden zij niet uitgenodigd en de resultaten van een raadpleging door de administratie media werden zelfs niet besproken in de commissie.

Terug naar de Belgisch-Limburgse grensstreek. Zenders zoals Radio Grensland, Royaal, Atlantis en Veronica Anders stonden bij velen in de huiskamers op. Nu is het nog een handjevol dat met een eigen, lokaal programma, uitzendt. De een succesvoller dan de ander, want succes is nog steeds te oogsten, zo bewijst bijvoorbeeld FM Goud dat met twee frequenties in Noord-Limburg actief is, dat de formule van lokale radio in Vlaanderen meer dan ooit leeft.

Dienen goedwerkende lokale radio’s die momenteel uitzenden met een hoog-vermogen frequentie zich terug te plooien op een veel kleiner uitzendgebied? Vragen waar de minister tot op heden niet kan of wil antwoorden.

De lokale radio’s zijn dan ook zeer bezorgd over deze gang van zaken en vrezen dat de onrealistische en discriminerende benadering van hun sector met dit decreet tot heel wat ontslagen en een grote verschraling van het radiolandschap in Vlaanderen zal leiden.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *