Erfgoedprijs Weert uitgereikt

molen-de-nijverheid-stramproy

Op vrijdag 16 december 2016 is voor de derde keer de Erfgoedprijs Weert uitgereikt in het brede veld van cultureel erfgoed. De Erfgoedprijs gaat dit jaar naar het Bakhuis Stramproy én de Vier Jaargetijden Tungelroy. Beide projecten kregen evenveel publieksstemmen.

De prijs werd door wethouder Geert Gabriëls uitgereikt in Theater de Huiskamer. Het publiek kon kiezen uit negen genomineerde initiatieven. Deze liepen uiteen van een archeologische vindplaats tot onderhoud aan kapellen en wegkruizen. In totaal werden er 525 stemmen uitgebracht, vaak met passie en betrokkenheid gemotiveerd. Dit zijn bijna tweemaal zoveel stemmen als vorig jaar. Op alle initiatieven is gestemd. Op twee initiatieven werden evenveel stemmen uitgebracht waardoor een gedeelde prijs wordt toegekend aan zowel Bakhuis Stramproy als Vier Jaargetijden (elk 139 stemmen).

Cultureel Erfgoed zijn herinneringen aan de geschiedenis in allerlei vormen, zoals archief- en museumstukken, archeologische vondsten, immaterieel erfgoed, cultuurlandschappen en monumenten.

Het bakhuis completeert de tuin rond molen de Nijverheid ofwel molen van Nijs. De kringloop van graan zaaien, groeien, oogsten, malen en verwerken tot mik of vlaai is nu rond. Vele vrijwilligers bouwden met eigen middelen het bakhuis, dat nu middelpunt is van ontmoeting en zorg voor elkaar. Daarmee is goed nabuurschap in een nieuw jasje gestoken.

De Vier Jaargetijden zijn vier glas-in-loodramen van de kunstenaar Jan Tullemans. Deze ramen zijn van de sloop gered en kregen een centrale plaats in het dorp. Ook deze werkzaamheden, inclusief omkadering, bestrating en bankjes, zijn door vrijwilligers uitgevoerd. Als de zon schijnt is het een prachtig kleurenspel, waar inwoners en passanten van genieten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.