Exotische vijverplanten bedreigen beken

In de Rode Beek en in de Ur gaat Waterschap Roer en Overmaas komende tijd aan de slag om exotische vijverplanten te verwijderen.

Tijdens onderzoek van deze beken zijn enkele plantensoorten gevonden die er niet thuishoren. Deze soorten kunnen gaan woekeren, wat kan leiden tot verstikking van het leven in de beken. Het afvoeren en opruimen van de planten kost daarnaast veel belastinggeld. Het waterschap roept tuin- en vijverliefhebbers dringend op om overtollig materiaal zelf te composteren of mee te geven met het groenafval.

De planten die in beken en vennen worden gevonden zijn afkomstig van tuinvijverafval, dat steeds vaker in de natuur wordt gedumpt. Dit is ongewenst omdat het leidt tot verstopping van de waterafvoer en verdringing van de oorspronkelijke planten. De exotische planten groeien snel en overwoekeren de beken, waardoor er voor vissen, zoals het bermpje en de riviergrondel, te weinig zuurstof overblijft om te overleven.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.