Hamont-Achel verkozen tot groen- en bloemengemeente

De Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG) heeft Hamont-Achel uitgeroepen tot Groen- en Bloemengemeente 2017. Dat gebeurde via de Groene Lente-wedstrijd, waarbij steden en gemeenten beoordeeld worden op een verscheidenheid aan groenprojecten. Via deze titel wordt Hamont-Achel ook afgevaardigd als Belgische kandidaat voor de Europese leefmilieuwedstrijd Entente Florale 2017.

Schepen van openbaar groen en milieu Guy Joosten is alvast erg opgetogen: “Verkozen worden tot Groen- en Bloemengemeente van Vlaanderen, dat is een eer die maar zeer zelden is weggelegd voor ietwat kleinere steden of gemeenten. We zijn dan ook bijzonder trots, het is een prachtige erkenning voor de jarenlange inzet van onze medewerkers van de groendienst en de milieudienst. Dag in dag uit zorgen zij voor het onderhoud van het stedelijk groen en steken zij bovendien hun nek uit om nieuwe ideeën in de praktijk te brengen. Dat getuigt van een passie waar je alleen maar bewondering voor kan hebben, die nu uitdrukkelijk wordt beloond.”

De uitroeping van Hamont-Achel tot Groen- en Bloemengemeente betekent dat de stad ook als enige Belgische kandidaat afgevaardigd wordt voor deelname aan Entente Florale 2017, een Europese wedstrijd die steden en gemeenten beoordeelt op vlak van milieuzorg, netheid, landschap, natuurbeheer en -ontwikkeling, zorg voor erfgoed, natuureducatie en recreatie. Oog voor duurzaamheid en een langetermijnvisie staan daarbij centraal.

Burgemeester Theo Schuurmans reageert uiterst enthousiast op de kandidatuur: “De stad Weert nam enkele jaren geleden voor Nederland deel aan de Entente Florale en werd twee jaar geleden zelfs uitgeroepen tot de groenste stad van de wereld! Ik herinner me dat de Weertenaars buitengewoon trots waren. Natuurlijk rekenen we erop dat ook onze Hamont-Achelse inwoners fier zijn op het behalen van deze titel en op de nominatie op Europees niveau.”

Tijdens de finaledag van de Groene Lente ontvingen burgemeester Schuurmans, schepen Joosten en werfleider Stefan Verhoeven de vlag van Entente Florale Europe uit handen van hun Turnhoutse collega’s. Daarmee verhuisde de spreekwoordelijke fakkel van de Antwerpse Kempen naar Noord-Limburg. De vlag zal tot eind 2017 in Hamont-Achel present blijven en symboliseert de afvaardiging voor deze Europese Groenwedstrijd.

“Volgende zomer mogen we de internationale vakjury hier ontvangen. Dat is de ideale gelegenheid om ons stadje ook op dit vlak internationaal op de kaart te zetten”, zegt burgemeester Schuurmans. “En in het najaar van 2017 organiseren we de finaledag van de Groene Lente-wedstrijd van de VVOG in onze stad”, vult schepen Joosten aan. Hamont-Achel zal dan gastheer zijn van de vertegenwoordigers van de Vlaamse steden en gemeenten die aan de jaarlijkse wedstrijd deelnemen.

Foto: Gemeente Hamont-Achel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.