KRM biedt vocale en schilder kunst in de kathedraal

Op kerstavond 24 december 2016 om 23.00 uur zal in de Kathedraal van Roermond de Pontificale Nachtmis, voorgegaan zal worden door de hulpbisschop Mgr. De Jong, door het Koninklijk Roermonds Mannenkoor muzikaal opgeluisterd worden. Voorafgaand zal Mgr. De Jong de expositie van iconen van de hand van Jan Teuwen, lid van het koor, door zegening van de iconen openen. Het koor zingt vanaf 22.30 een vijftal internationale kerstliederen. Op 8 januari zingt het koor haar jaarlijks Champagne Concert om 15.00 uur in de Oranjerie.

De Iconen-expo

Tijdens en na een werkbezoek aan Moskou in 1998 is Jan Teuwen zich gaan verdiepen in iconen. Hij was gefascineerd vanwege de sfeer en het kleurgebruik dat tot uitdrukking komt in de transparante schilderwijze. Dit betreft specifiek de Russische iconen. Het werken in gedekte, ingehouden kleuren, soms bijna in één kleur frappeerde hem. Daarnaast verdiepte Jan zich in het werken volgens de Grieks Byzantijnse traditie, waar de grondkleur dekkend is in plaats van transparant. De Griekse kleuren zijn helder en stralend, en steken vaak behoorlijk tegen elkaar af met duidelijk lichteffecten.

Jan Teuwen is wat iconen betreft een autodidact. Hij zegt daarover :”Mijn doel van het nemen van diverse cursussen “iconen schrijven” was om professionele technische vaardigheden en kennis volgens zowel de Russische als Griekse Orthodoxe traditie op te doen. Dit alles om zo een gedegen technische en theologisch verantwoord professioneel niveau te bereiken.”

Volgens de traditie wordt voor het schilderen van iconen alleen gebruikgemaakt van natuurlijke materialen: hout, krijt, lijm, hars en tempera (verf, bestaande uit eidooier, water/wijn en pigmenten van minerale oorsprong) en eventueel bladgoud. Er wordt op een houten paneel gewerkt. Als voor de achtergrond bladgoud gebruikt wordt, wordt het paneel eerst voorzien van bladgoud. Pas dan kan het eigenlijke schilderen beginnen. De tentoonstelling duurt t/m 6 januari.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.