Nederweert: extra controles op illegaal vuurwerk

vuurwerk

Oud en Nieuw. Een mooi feest en dat moet zo blijven. Helaas gebeuren er in deze periode nog altijd veel ongelukken met vuurwerk. De gemeente Nederweert laat haar inwoners weten dat ze samen ervoor kunnen zorgen dat het nieuwe jaar voor iedereen goed begint. Door al het vuurwerkafval goed op te ruimen. Er mag geen illegaal vuurwerk en carbid worden afgestoken. Hierop wordt streng gecontroleerd door gemeente Nederweert en politie!

Vuurwerk afsteken mag vanaf 18.00 uur ’s avonds op 31 december tot 02.00 uur ’s nachts op 1 januari. De politie en gemeente zullen hier streng op toezien en extra personeel inzetten. Wie buiten die tijden toch vuurwerk afsteekt, is strafbaar en krijgt een boete, een taakstraf of wordt strafrechtelijk vervolgd. Ook wordt het vuurwerk in beslag genomen en moet eventuele schade vergoed worden.

Verkoop legaal vuurwerk

In Nederweert mag overal vuurwerk afgestoken worden; er zijn geen ‘vuurwerkvrije zones’ ingesteld. De verkoop van vuurwerk aan particulieren mag uitsluitend gebeuren in daartoe erkende winkels. Op het vuurwerk is duidelijk de tekst opgenomen: ‘geschikt voor particulier gebruik’. Daarbij mag maximaal 25 kg vuurwerk aan een particulier worden verkocht. Illegaal vuurwerk wordt niet getolereerd. De vuurwerkverkoop vindt plaats op 29, 30 en 31 december. Aveve aan Staat 40 is in Nederweert het enige officiële verkooppunt van vuurwerk. Vuurwerk waar u op een andere manier in de gemeente aan kunt komen, is illegaal. Legaal vuurwerk voldoet aan een aantal eisen: het bevat een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing, het produceert niet meer dan 153 decibel geluid, de lont brandt minimaal drie tot acht seconden en de brandende delen belanden niet verder dan twee meter van de bron.

Het is verboden om met melkflessen of op andere wijze carbid af te steken. Dit zorgt voor harde knallen en overlast. Op grond van de Algemeen Plaatselijke Verordening heeft de gemeente het afsteken hiervan verboden.

De gemeente Nederweert en de politie gaan streng controleren op de nieuwe regels voor het afsteken van vuurwerk. Degenen die buiten de periode van 18.00 uur tot 02.00 uur vuurwerk afsteken of degenen die illegaal vuurwerk en/of carbid afsteken, riskeren een flinke boete, een taakstraf of strafrechtelijke vervolging. Ook zullen zij de schade zelf moeten betalen. Het Openbaar Ministerie past na deze jaarwisseling het snelrecht toe. Dit betekent dat overtreders direct en zichtbaar op Nieuwjaarsdag al een taakstraf moeten uitvoeren.

In Nederweert geldt de afspraak dat degenen die vuurwerk afsteken dit ook zelf opruimen. Tussen het vuurwerkafval op straat ligt vaak nog veel vuurwerk dat niet is afgegaan. Hiermee kunnen gemakkelijk ongelukken gebeuren. Bijvoorbeeld als jonge kinderen het de volgende dag alsnog proberen af te steken. U kunt ongelukken voorkomen door het vuurwerkafval voor uw deur zo snel mogelijk op te ruimen. Het afgekoelde afval kan in de duobak.

Van 31 december om 17.00 uur tot 2 januari om 09.00 uur sluiten we de afvalcontainers voor textiel af. Wij verzoeken u hiermee rekening te houden en ook geen spullen bij de containers achter te laten.

Gemeente Nederweert en politie roepen inwoners op om overlast van vuurwerk bij de politie te melden via tel. 0900-8844. Uiteraard geldt dit voor inwoners van alle gemeenten.

(gemeente Nederweert)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.