Vuurwerk afsteken vanaf 18.00u op Oudejaarsavond

vuurwerk

Het afsteken van vuurwerk mag van Oud op Nieuw vanaf 31 december 2016 18.00u tot en met 1 januari 2017 2.00u. In Nederland zijn deze tijden zijn door het Rijk vastgesteld om de overlast van vuurwerk te beperken. Er is geen landelijk verbod op vuurwerk, omdat vuurwerk bij de traditie hoort van Oud en Nieuw. Hoewel er zowel landelijk als ook in Limburg geluiden op gaan om vuurwerk centraal te organiseren, is dit in geen enkele gemeente in de grensregio georganiseerd. Ook zijn er geen vuurwerkvrije zone’s.

In de gemeente Leudal wordt, weliswaar niet door de gemeente, centraal vuurwerk afgestoken bij Ouderencentrum ‘Beek en Bos’ in Heythuysen, die het ook financieel mogelijk maakt. In eerste instantie voor de bewoners, medewerkers en vrijwilligers van het zorgcentrum, al komen er ieder jaar meer belangstellenden uit de streek kijken naar dit vuurwerk, dat om 18.30u aan de rand van het dorp bij het zorgcentrum wordt afgestoken.

Veel Nederlanders in de grensregio brengen deze periode een bezoek aan een vuurwerkwinkel in België, omdat het vuurwerk in dit land goedkoper is, harder knalt en omdat het al eerder te koop is. Sommige winkels verkopen het hele jaar vuurwerk anderen sinds september. Het jarenlang door Justitie en politie opgedreunde verhaal dat al het vuurwerk gekocht in het buitenland per definitie illegaal maar ook gevaarlijk is, daar lachen ze om in de grensstreek. Vertegenwoordigers van winkels die in België vuurwerk verlopen reageren: “Al het vuurwerk dat wij verkopen heeft een CE keurmerk. Een Europees keurmerk. Ons vuurwerk is veilig als je er normaal mee omgaat. Dat geldt ook voor het Nederlandse vuurwerk.”

Aan het afsteken zijn ook in België regels verbonden. Deze verschillen echter per gemeente. Het ruime begrip ‘in de nacht mag vuurwerk worden afgestoken’ wordt door de meeste gemeenten gebruikt, zonder er tijdstippen bij te vermelden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.