Stramproys bedrijf dupe van malware

Je krijgt een betrouwbaar uitziende mail van een respectabele organisatie. De mail is aan persoonlijk aan jou gericht, dus je denkt ‘het zal wel goed zijn’. Maar dat met één druk op de knop je hele computer gegijzeld kan worden beseffen de meeste mensen niet. En hoe rampzalig dat is, ondervinden de eigenaars van een pluimveebedrijf uit Stramproy. Dat was gisteren te zien in ‘Opsporing Verzocht’ bij AVROTROS.

Christine Kunnen van het pluimveebedrijf vertelt: “Inbreken is duidelijk, je mist zaken, ruimt alles op. Dat doet wel pijn, maar het ‘inbreken’ op een computer is een andere pijn die je niet onder woorden kunt brengen.” Het bedrijf uit Stramproy is veelal geautomatiseerd. “Je kunt gewoonweg niet meer zonder computer”, aldus Kunnen. “We communiceren, hebben technische gegevens opgeslagen, doen de boekhouding en zo meer.”

De familie Kunnen werd vorig jaar door een computerstoring getroffen. “Vorig jaar augustus kwam er een mailtje binnen van Interim Justitia. Een bedrag van bijna 30 euro zou niet voldaan zijn voor Vodafone. We klikten het aan en openden de bijlage waar Vodafone met logo vermeld stond”, aldus Christine. Door op het mailtje te klikken werd een virus geïnstalleerd. “In een keer werd het beeldscherm zwart. De computer wordt opnieuw opgestart waarna een scherm tevoorschijn kwam dat er eerst betaald moest worden voordat de bestanden weer vrij werden gemaakt.”

De familie Kunnen besloot niet te betalen, al werd het werken daardoor erg moeilijk omdat zaken die opgeslagen stonden nu gemist werden. “Die gegevens hadden we nodig om de bedrijfsvoering te kunnen doen. We waren nu niet 100% up-to-date”, aldus de pluimveehoudster die aangeeft voortaan geen vreemde mail meer te openen.
Kaperskylab is ingeschakeld, die dreiging bij internet onderzoeken. “De computer wordt als het ware gegijzeld”, zo vertelde Johan van der Wiel van Kaperskylab. “Bestanden worden versleuteld en zijn vervolgens niet meer te gebruiken. Aan de andere kant sturen ze een bericht dat er betaald moet worden. Wij raden echter aan niet te betalen omdat je daarmee de organisatie helpt en je geen enkele garantie hebt dat het daarmee opgelost is.”

Het item van Opgelicht is hier terug te zien.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *