Agrarische uitbreiding in Kinrooi


De gemeente Kinrooi heeft een rijk agrarisch verleden. Reeds vele jaren staat de gemeente met haar landbouwbedrijvigheid symbool voor een van de meest vruchtbare gebieden in de regio. Het innovatieve Agropolis-project breidt nu ook een duurzaam vervolg aan die rijke geschiedenis met een incubator, een bedrijventerrein en 30 ha beschikbare grond.
Agropolis is enkele jaren geleden opgericht, maar verwelkomt vanaf dit najaar de eerste bedrijven, zo meldt Sterck Magazine. Het mikt op ondernemers die een uniek, innovatief concept in huis hebben, en/of een meerwaarde kunnen bieden aan de andere aanwezige bedrijven op het domein of in de regio. Dit kunnen land- of tuinbouw gerelateerde bedrijven zijn, maar ook bedrijven die in eerste instantie weinig affiniteit vertonen met land- of tuinbouw. Het project wil de ‘broed- en kiemkamer’ voor de land- en tuinbouw van morgen worden.
Burgemeester Jo Brouns van Kinrooi is tevreden over deze stap. “Met meer dan 100 landbouwbedrijven is landbouw met voorsprong de belangrijkste tak in onze gemeente. We zijn daarin altijd vooruitstrevend geweest. Door de ontgrinding in onze streek hebben we steeds de relatie met water gezocht. De eerste transitie in landbouw was mogelijk dankzij een uniek irrigatienetwerk van 85 km aan leidingen dat tussen de 2.500 en 3.000 ha akkers kan beregenen. In Kinrooi kunnen we het letterlijk op elk moment laten regenen. Daardoor hebben we de landbouw op een bijzondere manier kunnen hervormen. Van de klassieke veeteelt naar groenten. Het groentenverwerkend bedrijf Noliko in Bree is één van de bekendste exponenten daarvan. Dankzij de goede kwaliteit van grond en water kunnen we hier meer dan 30 verschillende soorten groenten telen.”
Foto: Facebook Jo Brouns

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.