Auteurslezing in Bibliotheek Kinrooi

Vandaag waren de leerlingen van de eerste graad te gast in de bibliotheek van Kinrooi voor de auteurslezing van Guy Didelez.

Op zijn heel eigen, gedreven en vaak ook humoristische manier maakte hij de leerlingen warm voor zijn boeken. Guy Didelez schrijft kinder- en jeugdboeken, maar ook toneelstukken . Daarnaast is hij ook scenarist.

Didelez werd leraar Nederlands om veel met taal bezig te kunnen zijn. Tijdens zijn legerdienst schreef hij een boek dat uitgeverij Heideland-Orbis jaren later uitgaf: verhalenbundel Moordende verhalen’. Zijn goede en vooral minder goede ervaringen met uitgeverijen bundelde Didelez later in het Zwartboek uitgeverijen.

Op aanraden van zijn jeugdvriend en collega-schrijver Patrick Bernauw begon hij jeugdboeken, toneel, hoorspelen en scenario’s te schrijven. In 1988 werd zijn jeugdboek Raspoetin bekroond met Trofee van de Grote Jury voor het beste Vlaamse misdaadverhaal.

Met het collectief Plots (Didelez, Bernauw en Freek Neirynck) bewerkte hij twee boeken – Raspoetin en De schat van Orval – tot een langspeelfilm, waarvoor geen producent gevonden werd. Daarnaast bleef hij actief voor televisie, radio en toneel. Hij werkte mee aan onder meer het radioprogramma ’t Koekoeksnest (1990-1997).

Didelez gaf in 1995 zijn baan als leraar helemaal op om zich helemaal aan het schrijven te kunnen wijden. Hij behield het contact met scholieren door schoollezingen voor basis- en secundair onderwijs, zoals vandaag in Kinrooi.

Ook morgen zal hij aanwezig zijn in de bibliotheek.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.