Bijenhouden, waarom doe je dat?

Wanneer u geïnteresseerd bent in het leven van bijen en geboeid wordt door bloemen en planten in uw eigen omgeving of van honing houdt is het houden van bijen ook voor u een hobby die u dichter bij de natuur kan brengen. Wist u dat bijen, omdat ze bloemen bezoeken voor nectar en stuifmeel, een vitale rol spelen bij het behoud van de biodiversiteit door het bestuiven van in het wild levende bloemen en vele landbouwgewassen (Geen Bijen Geen Fruit). Misschien heeft u wel eens gedacht om bijen te gaan houden, nu bestaat de kans om het echt te gaan doen.

Hoe word je imker?

Heel eenvoudig, door bijen te gaan houden. Maar hoe kom je aan bijen? Kun je die in elke tuin kwijt? Bijen steken toch, of steken ze hun eigen imker niet omdat ze die kennen?

Bijenhouden, hoe leer je dat?

In Midden-Limburg zal, in een samenwerking tussen de Imkervereniging St. Ambrosius Weert en Imkers Roer- en Leudal in 2017 wederom een BASISCURSUS BIJENHOUDEN worden gegeven. Het doel van deze cursus is om mensen, die geïnteresseerd zijn in honingbijen, de basis te geven verantwoord met bijenvolken om te gaan en deze vakbekwaam te behandelen. Deze cursus is onderdeel van het Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV*) opleidingspakket.

Voor de start van de cursus zal er begin 2017 een informatieavond gegeven worden. De cursus bestaat uit 4 theorielessen en 12 praktijklessen. De theorielessen starten omstreeks begin/half maart op een nog te bepalen avond (waarschijnlijk donderdag) van 19.30 tot ca. 22.00 uur. De praktijklessen worden gegeven vanaf eind maart tot eind augustus, op zaterdagmiddag van 10.00 tot ca. 13.00 uur. De cursus zal worden afgesloten met een examen en het NBV diploma Basiscursus bijenhouden.

De theorielessen zullen worden gegeven in het Bezoekerscentrum Leudal te Haelen, de praktijklessen worden gegeven op een bijenstand. De kosten van de cursus bedragen € 200-, in dit bedrag zit tevens het NBV lidmaatschap 2017, het NBV maandblad Bijenhouden, het cursusboek en een bijenvolkje (zonder kast). Tevens krijgt u een ervaren imker als mentor toegewezen. Aanmeldingen voor de cursus gaan via de NBV site, Activiteiten – Cursussen bijenhouden, Basiscursus op locatie. Voor verdere vragen kunt u terecht bij de NBV afdeling Imkers Roer- en Leudal, Jan Slots; tel. 0475-452190 (ImkersRoerenLeudal@gmail.com)

* De NBV is de landelijke vereniging van bijenhouders die het houden van bijen promoot (voor meer informatie zie de NBV site: www.bijenhouders.nl).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.