Blijf vandaag en morgen van het natuurijs

Op heel wat ondiepe plassen, vijvers en vennetjes werd er zondag door de echte liefhebbers druk geschaatst. Weerman Ruben Weytjens geeft zijn kijk hier op: “Vaak weten die liefhebbers waarop zij moeten letten voor wat veiligheid betreft. Maar vaak ook worden zij gevolgd door mensen of kinderen die weinig of geen ervaring hebben met natuurijs. Zij denken dat het wellicht veilig is zodra hen iemand is voor geweest. Zij weten ook niet waar de zwakke punten zitten, en waar mogelijk nog tot zaterdag wakken aanwezig waren.” Het verraderlijke zit ‘m in het ijs vandaag en morgen. De weerman geeft dan ook aan om niet op natuurijs te komen deze dagen.

“Door de -8°C op zondagochtend kunnen wakken zijn dichtgevroren, en lijkt het alsof het ijs overal even dik is. Zondag kon het kopieer-gedrag van onervaren schaatsers weinig kwaad, aangezien de lage dauwpunten (=lage luchtvochtigheid) ervoor zorgden dat het ijs z’n vaste structuur kon behouden. Dat kan dan zelfs bij positieve temperaturen. Zondag bedroeg het dauwpunt -6°C terwijl de temperatuur tot +3°C opliep. Maar zodra de luchtvochtigheid stijgt en de dauwpunten rond of boven het vriespunt uitkomen verliest het ijs heel snel z’n stevigheid. Het risico om door het ijs te zakken neemt dan ook snel toe bij vochtige omstandigheden”, aldus de weerman.
“Je hebt geen dauwpuntmeting nodig om dit te herkennen. Je kunt het immers zien aan het feit dat het ijs vochtig wordt (‘gaat zweten’). Dit zal doorgaans bij weinig wind en onder een bewolkte hemel al snel het geval zijn in de regio”, zo vervolgt Ruben Weytjens.

De weerman is een ervaren schaatser: “Wat mij als ervaren schaatser op natuurijs meteen zorgen baart is de grote hoeveelheid luchtbelletjes in het ijs. Deze zijn ontstaan door de hoge luchtvochtigheid (lichte dooi) kort nadat het ijs gevormd werd. Op zich vormen deze niet meteen een probleem zolang het blijft vriezen en de dauwpunten dus ook laag genoeg zijn. Maar zodra de luchtvochtigheid toeneemt zorgen deze belletjes voor een extra snel verlies aan stevigheid. Er zullen snel scheuren ontstaan.”

Hij maakte maandagochtend, voor educatieve doeleinden’, een filmpje, waar het gekraak van het ijs goed hoorbaar is.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.