Gertie Berghmans en Tony van Wijck Maaseikenaar(s) van het Jaar


Woensdag 11 januari werd voor de tweede maal de bekendmaking van de verkiezing ‘Maaseikenaar van het Jaar’ gehouden. In tegenstelling tot vorig jaar, toen er één prijs werd uitgereikt, had de organisatie besloten dit jaar twee personen uit te roepen. In de categorie ‘actualiteitsprijs’ ging de prijs naar Gertie Berghmans, die met haar boek ‘Met de Bosjuf op Stap’ landelijk bekendheid scoorde. De prijs in de categorie ‘carrière-prijs’ ging naar Tony van Wijck. Hij was in het verleden 2×11 jaar vorst bij de Maaseiker carnavalsvereniging en is mede-oprichter van het tijdschrift ‘De Maaseikenaar’.

Organisator Peter de Bruyn gaf aan tevreden te zijn over de aanloop-periode en de uiteindelijke avond. “Het is een avond voor en door Maaseikenaars. Het is een manier om de inwoners te waarderen voor bijzondere zaken. Daarnaast stimuleren we met deze prijs ook om mensen te verbinden.” De wijziging in de verkiezing ten opzichte van vorig jaar legt de Bruyn uit: “Vorig jaar waren er drie genomineerden, dit jaar tien. Daarnaast hebben we de prijs verdeeld in twee categorieën, de actualiteits-categorie en de carrière-prijs, omdat sommige personen meer met de ene categorie dan de andere hebben.”

Burgemeester Jan Creemers vindt deze verkiezing bijzonder belangrijk: “De Maaseikenaar is in onze provincie al een fenomeen. Daarnaast wordt er een bijzonder accent gelegd, want de genomineerden betekenen iets voor de samenleving.”

Er waren in totaal tien personen genomineerd. Winnaar Tony van Wijck reageerde emotioneel: “Ik kan er niet over uit dat ik gewonnen heb, want iedereen die op mij zou kunnen stemmen is al lang overleden.” Gertie Berghmans zei haar collega’s op school gestimuleerd te hebben te stemmen. “De oorkonde zal dan ook wellicht nadat hij thuis gehangen heeft een mooi plekje op school krijgen”, zo vertelt ze.

Foto’s: Fiel Cosemans

Toegift: Theo Kees en Belinda Bielen voerden tijdens deze avond een act op. Theo las een van de stukken voor uit zijn samengestelde ‘Groeëte Mëzeikër Diksjënaer’, terwijl Belinda Bielen uitvoering aan de thema’s bracht. Het stuk dat gebracht wordt heet ‘De Mëzeikëneer’.


 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.