Maasgouw wil kermis weer een volksfeest laten zijn

kermis-2

De kermis in de kleinere kernen heeft het moeilijk. Er komen minder mensen op af, waardoor ook de kermisexploitanten hun interesse verliezen. En minder attracties betekent weer minder bezoekers. Een negatieve spiraal die het einde van de kermis kan worden. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Want kermissen zijn belangrijk voor een kern. Wethouder Math Wilms van Maasgouw: “De kermis moet weer een echt volksfeest worden. Voor jong en oud.”

Volgens de wethouder is daar wel behoefte aan. “Iedereen baalt van de teruglopende bezoekersaantallen. Terwijl er genoeg voorbeelden in de regio zijn van kleine kernen waar kermissen druk bezocht worden. Waar inwoners zich verheugen op het kermisweekend. De jeugd, maar zeker ook volwassenen. Om elkaar te ontmoeten en te ontspannen.”

Bij goed lopende kermissen in buurgemeenten blijft het niet bij kermisattracties alleen. Het dorp zelf organiseert veel andere activiteiten, zoals talentenjachten, speurtochten en een braderie. De organisatie van dit soort activiteiten moet echter vanuit de inwoners zelf komen. Zij weten het beste wat er leeft in het dorp. Zijn er veel muziekverenigingen? Denk dan aan een middag ‘Holland’s got talent’. Is er in een dorp vooral sport en spel? Organiseer een sportieve activiteit of houd een clinic met een bekende sporter. Mogelijkheden genoeg. Maar de inzet van de inwoners is hierbij de succesfactor. “Uiteraard is de gemeente Maasgouw graag bereid deze initiatieven te ondersteunen!”, aldus wethouder Wilms.

De gemeente Maasgouw heeft inmiddels ook de eerste stappen gezet om de kermis aantrekkelijker te maken door de pacht- en stroomkosten voor de exploitanten te schrappen in alle kernen, behalve in Maasbracht. De gemeente geeft als reden aan dat in Maasbracht de kermis nog goed bezocht wordt. Met het schrappen van kosten verwacht de gemeente Maasgouw de kermis ook in de andere kernen commercieel interessanter te maken voor de exploitanten.

In overleg met de kermisexploitanten is besloten de maximale ritprijzen te verlagen. Hiermee hoopt de gemeente ook bezoekers van buitenaf aan te trekken. Ook wil men initiatieven van inwoners ondersteunen. Denk hierbij aan advies of een financiële bijdrage.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.