Natuurhulpcentrum schiet te hulp in Dilsen en Maaseik

De aanhoudende vrieskoude begint zijn tol te eisen voor de wilde dieren. Zo kregen de medewerkers van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek een aantal verzwakte reigers en buizerds binnen en moesten de medewerkers vrijdag 6 januari uitrukken in Dilsen en Maaseik waar watervogels zaten vastgevroren.

In normale omstandigheden houden watervogels een ‘wak’ ijsvrij. Dat doen ze door in groep op één plaats rond te zwemmen zodat het water daar niet bevriest. Watervogels die letterlijk met hun poten vastvriezen gebeurt gelukkig niet. Verzwakte watervogels die hun verenkleed onvoldoende poetsen en vervolgens op het ijs rusten kunnen wel met hun veren blijven vastkleven aan het ijs. Wanneer die dieren niet snel geholpen worden, dreigen ze te onderkoelen.

De vogel in Dilsen bleek een aalscholver die niet vastzat. In Maaseik was de hulp echter wel nodig. Daar zat een verzwakte witte gans op een bevroren grindplas. Met behulp van een kajak konden de medewerkers van het Natuurhulpcentrum veilig tot bij de vogel geraken en even later mocht de onderkoelde gans op de intensieve zorgen opwarmen.

Wie een vogel aantreft die langdurig stilzit op het ijs kan er best eerst een tak of steen naartoe glijden. Als de vogel daardoor nog niet opstaat, kunnen mensen het beste contact opnemen met het Natuurhulpcentrum.

Foto: Natuurhulpcentrum

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.