Nieuwe controversiële film van Limburger naar Berlin Independent Film Festival

De documentaire The Uncertainty Has Settled (90 minuten) van de Limburgse regisseur Marijn Poels is geselecteerd voor de internationale competitie van het Berlin Independent Film Festival (BIFF). Dit vindt tegelijkertijd plaats met de Berlinale. Het vijfdaagse hoofdprogramma wordt gevormd door veertien lange internationale speelfilms en documentaires en zeventig korte films.

The Uncertainty Has Settled snijd de gevoelige discussie over klimaatverandering en energietransitie aan. In de film bezoekt filmmaker Poels vooral boeren in de Duitse deelstaat Saxen Anhalt die gebukt gaan onder Europese regelgeving. Door de miljarden subsidies voor hernieuwbare energie en het falend landbouwbeleid zijn veel boeren energie leveranciers geworden. Poels stelt kritische vragen over klimaat en politiek. Doen we er eigenlijk wel goed aan? Hiervoor reist Poels de wereld over op zoek naar kritische wetenschappers die hem een ander perspectief geven over het klimaat. Zijn film claimt geen waarheid maar balanceert tussen de grote dogma’s waarin de kijker gedwongen wordt een eigen mening te vormen.

De film komt uit net nadat Trump het witte huis betreedt en de discussie over klimaatverandering zich onherroepelijk heropent. Poels is geen Trump aanhanger maar hekelt zich aan de manier waarop de klimaat politiek en wetenschap elke vorm van discussie uit de weg loopt. “Het is big business geworden en heeft niets meer te maken met gezonde wetenschap”, zegt Poels. “In Duitsland, waar hernieuwbare energie grote politiek is, konden het afgelopen jaar 800.000 families hun stroomrekening niet meer betalen. Of deze politiek bijdraagt aan het oplossen van het probleem betwijfel ik”. Poels heeft voor zijn film geen financiën geworven maar volledig zelf geproduceerd om de onafhankelijkheid van het verhaal te kunnen garanderen.

De film zal tijdens het BIFF Berlijn zijn wereldpremière vieren. Nog voor de Nederlandse verkiezingen in Maart zal de film tijdens een aantal exclusieve voorstellingen in Nederland te zien zijn. De Nederlandse datums worden half januari bekend gemaakt.

Foto: Marijn Poels

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.