Ruim 80 treinen met giftige stoffen komen binnenkort door Echt-Susteren

Spoor station trein

Er rijden bijna dubbel zo veel goederentreinen met giftige stoffen door Echt-Susteren dan is toegestaan. Door werkzaamheden aan de Betuwelijn, worden dit er nog veel meer. Eerder dit jaar bleek dat de normen flink worden overschreden. Door werkzaamheden aan de Betuwelijn, de belangrijkste goederenlijn, rijden er veel meer wagons met brandbaar gas (lpg) over het gewone spoor naar Duitsland.

Vooral op het traject door Tilburg en Eindhoven en tussen Amersfoort en Apeldoorn zijn het er veel meer dan toegestaan. Ongeveer 3200 wagons gaan nu via andere routes rijden.
Staatssecretaris Dijksma wil op die manier weer aan de wettelijke normen gaan voldoen. Die nieuwe route loopt dwars door Echt-Susteren.
Doordat de treinen de grensovergangen Bad Bentheim en Venlo vermijden, rijden er nu bijna 200 goederenwagons met gevaarlijk stoffen vanuit de Rotterdamse haven langs Echt-Susteren die via Heerlen en de grensovergang Eijsden Visé naar het Duitse Achterland gaan.

Elke dag komen ongeveer 108 goederentreinen door Echt-Susteren, waarvan 64 keteltreinen met gevaarlijke stoffen. Er mogen maximaal 35 treinen met giftige stoffen door onze gemeente rijden. Door de nieuwe route worden dit 79 giftige treinen met 460 wagons per dag. Zelfs meer dan dubbel zo veel als toegestaan.
De verladers hebben nu besloten een deel van die treinen via andere routes naar Duitsland te rijden. Op die routes is nog wel ruimte voor gevaarlijke stoffen. Er komt een beter informatiesysteem, waardoor er sneller kan worden ingegrepen als blijkt dat er te veel gevaarlijke stoffen over een bepaald traject zijn vervoerd. Nu kan dat pas na een jaar. Dat wordt na elk kwartaal.

Staatssecretaris Dijksma gaat ook 110 miljoen euro investeren om de overlast van goederentreinen te verminderen. Raildempers moeten de geluidsoverlast beperken. Verder komen er versneld verbeteringen aan beveiligingssystemen, overwegen en tunnels onder het spoor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.