Strooidiensten Hamont-Achel draaien op volle toeren

Na een regenachtige eindejaarsperiode heeft de winter dan toch haar intrede gedaan. De voorbije dagen waren de strooidiensten van Hamont-Achel, met succes, dag en nacht in de weer om de wegen, fietspaden en schoolomgevingen sneeuwvrij te maken.

De stadsdiensten houden de weersomstandigheden nauwgezet in het oog en indien de situatie het vraagt, worden de strooirondes onmiddellijk aangevat. Enkel bij temperaturen lager dan -7° Celsius wordt overwogen of strooien wel zinvol is: het zout verliest dan immers zijn werking. “Omdat de stadsdiensten niet overal tegelijk kunnen zijn heeft het stadsbestuur haar prioriteiten enkele jaren geleden vertaald in een strooiplan, dat bestaat uit drie fases”, zegt schepen van openbare werken Guy Joosten. “In de eerste fase worden de hoofd- en verbindingswegen, alsook de fietspaden en schoolomgevingen, binnen anderhalf uur na het vertrek van de strooidiensten behandeld, zodat elke inwoner binnen een straal van 500 meter op een gestrooide weg kan geraken. Indien er vriesweer voorspeld wordt, kan deze fase ook preventief worden uitgevoerd. Meestal rukken de strooiwagens in dat geval al uit om 03.00 u ’s ochtends, wanneer de strengste vorst optreedt.”
“Indien nodig en afhankelijk van het weertype, treedt aansluitend fase twee in werking”, gaat schepen Joosten verder. “Een aantal minder drukke wegen wordt dan behandeld, wat elke inwoner toelaat om binnen een straal van 200 meter op een gestrooide weg te komen. De derde fase wordt uitgevoerd wanneer de weersomstandigheden enigszins genormaliseerd zijn. De gewestwegen (N71, N748 en N76) worden overigens door de strooidiensten van Wegen en Verkeer sneeuw- en ijzelvrij gehouden.”

Net zoals de voorgaande jaren werd ook voor deze winter weer een grote voorraad strooizout aangelegd: maar liefst 180 ton lag begin november klaar op de stadswerf en bij de leverancier. De voorbije winters hebben bewezen dat deze aanpak loont; om de wegen ook nog bij de laatste winterprikken berijdbaar te kunnen houden, is een dergelijk hoge voorraad geen overbodige luxe.
Om het strooiplan te kunnen realiseren, beschikt de stad over twee strooiwagens en vier sneeuwschaven. Bovendien is er ook nog een smalspoortractor uitgerust met een zoutstrooier en met een schaaf om de fietspaden vrij te maken. Tussen 1 november en 15 maart staan twee personen dag en nacht stand-by om de strooironde aan te vatten bij noodweer.
Naast het vrijhouden van de wegen doen onze stadsdiensten er ook alles aan om de toegankelijkheid van de openbare gebouwen te vrijwaren. Daarvoor dienen de bekende gele zoutbakken verspreid over de hele gemeente, vijftig stuks in totaal. Bij vriesweer worden deze bakken twee maal per week bijgevuld. Daarnaast vraagt het stadsbestuur ook de medewerking van de inwoners om de voetpaden ter hoogte van de eigen woning bij sneeuwval vrij te maken, zodat voetgangers veilig kunnen passeren.

Foto: Gemeente Hamont-Achel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.