Tweede vertoning historische PLEM-film

Studiegroep Leudal prikt, wegens verwachte belangstelling, een tweede datum voor de vertoning van een historische film over de bouw van de voormalige Maascentrale PLEM. Op dinsdag 24 januari wordt de film voor het eerst vertoond in het Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58, te Haelen. Echter, gebleken is nu dat de belangstelling voor deze film wel eens zo groot zou kunnen zijn, dat er inmiddels een tweede datum is ingepland.

Het zaaltje in het Bezoekerscentrum heeft een capaciteit van 60 maximaal 70 zitplaatsen. Gelet op de nu al merkbare belangstelling voor deze film is het dus mogelijk dat belangstellenden teleurgesteld moeten worden de 24ste januari. Daarom is een tweede datum vastgelegd waarop de film nogmaals vertoond zal worden. Die datum is dinsdag 14 februari, eveneens om 19.30 uur. Door het plannen van een tweede datum is reservering vooraf niet nodig volgens de organisatie.

De film geeft een bijzonder goed tijdsbeeld van een industriële ontwikkeling in de omgeving. Mooi is te zien hoe en met welke voor die tijd misschien moderne middelen het bouwen van een dergelijk groot complex in z’n werk ging. Bekeken door de bril van vandaag, komt het echter primitief over. Ook geeft de film een goed beeld van de arbeidsomstandigheden van de bouwvakkers en hun hiërarchische positie t.o.v. hun superieuren. De industriële ontwikkeling in de opbouwjaren na de tweede wereldoorlog, een ontwikkeling waarvan de bouw van de PLEM uiteraard deel uitmaakte, was ook van groot belang voor de maatschappelijke ontwikkeling van de omringende dorpen en gemeenschappen. In recordtijd werden nieuwe woonwijken uit de grond gestampt in dorpen als Haelen, Nunhem, Buggenum en Horn. Werknemers kwamen vanuit het hele land deze kant op, velen kwamen bijvoorbeeld uit de Rotterdamse havens of uit de textielindustrie in het oosten van ons land. De vermenging van al deze nieuwe dorpsgenoten met de oorspronkelijke bewoners zorgde er ook voor dat scholen moesten worden bijgebouwd en het zorgde tevens voor een rijk verenigingsleven in de dorpen.

De aanvang is om 19.30 uur, en de entree bedraagt slechts € 2,-. Kinderen tot 12 jaar en donateurs van het tijdschrift ‘Rondom het Leudal’ kunnen de film gratis bekijken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.