Compromis over grazers in het buitengebied Stramproy

Bij het ontstaan of samenvoegen van natuurgebieden in het buitengebied in Stramproy, heeft ARK als natuurontwikkelaar gekozen om de Tauros in te zetten als grazer. Dat heeft geleid tot een lange en felle discussie met velen, waarbij de vraag centraal stond of het voor de mensen wel veilig was als deze grazers of dat de mensen de gebieden zouden mijden omdat men het onvoldoende vertrouwde.

De Dorpsraad geeft aan dat men vindt dat dit niet de bedoeling kan zijn. Onderling werd uit de discussie geen oplossing geboden. Vandaar dat de Dorpsraad de hulp heeft ingeroepen van deskundigen.

Die oordeelden dat er in kleine gebieden inderdaad géén plek was voor Taurossen, maar in drie grote gebieden wel. Daarmee kwam de vraag naar voren welke andere grazer er dan wel past in die gebieden, zoals rondom het Vosseven, en bij de Heltenbosdijk. Ook die discussie kostte veel tijd en energie, maar afgelopen week is een compromis bereikt. Bij de Tungelroyse beek komen paarden, bij de Abeek en LuuСke komen Schotse Hooglanders, en op de Lieeg Heij komt boerenvee of het Heidekoetje.

Half februari worden een aantal gebieden openbaar verkocht, en daarna zal snel tot aanpassing van de grazers worden over gegaan. De discussie over de drie grote gebieden loopt nog. Hierbij heeft de Dorpsraad Stramproy het uitgangspunt dat deze gebieden veilig en toegankelijk moeten blijven. Dit traject zal in juli moeten zijn afgerond, de datum dat ARK het gebied weer gaat verlaten.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *