Veel animo bij dubbele lezing in Maaseik

De afgelopen vrijdag gehouden dubbele lezing ‘Mijn jonge jaren in Afrika’ en ‘Rwanda, mijn verhaal’ van respectievelijk Maaseikenaar Henri Neel en Johan Swinnen, werd afgelopen vrijdag druk bezocht. De organisatie, vtbKultuur Maaseik en de Bibliotheek van Maaseik geven aan bijzonder tevreden te zijn.

De duo-lezing, die gratis toegankelijk was liet een boeiend verhaal zien.

In 1966 vertrekt de Maaseikenaar Henri Neel als kersverse landbouwingenieur naar Rwanda om te gaan werken in het nationale landbouwonderzoeksinstituut ISAR. In 1980 wordt hij in Kigali en daarna in Kinshasa beheerder van de door België gefinancierde landbouwprojecten. De daaropvolgende jaren is hij adviseur van de minister van Ontwikkelingssamenwerking in Brussel. In 1992 gaat hij als hoofd van de Belgische hulpprogramma’s naar Burundi waar hij vanop de eerste rij de Burundese burgeroorlog meemaakt.
‘Mijn jonge jaren in Afrika’ geeft een inzicht in het leven van een ontwikkelingshelper en bevat naast het verhaal van zijn belevenissen ook lessen die de auteur hieruit trekt op het vlak van maatschappij en ontwikkeling in het algemeen.

Johan Swinnen, Limburger en ere-ambassadeur, stelt zijn boek ‘Rwanda, mijn verhaal’ kort voor. In het voorjaar van 1994 loopt het gruwelijk mis in Rwanda: tussen 6 april en half juli komen er minstens een half miljoen mensen om. Belgisch ambassadeur Swinnen moet Kigali in allerijl verlaten, waar hij sedert zijn aankomst in de zomer van 1990 de kantelmomenten in de aanloop naar de tragedie van zeer dichtbij meegemaakt.

Tweeëntwintig jaar later probeert hij te begrijpen hoe een hervormings- en vredesproces jammerlijk faalde en hoe de genocide heeft kunnen gebeuren. Met grote zin voor detail en nuance beschrijft hij de hoofdrolspelers, de omstandigheden en de manier waarop de geschiedenis ontspoorde. Zijn boek groeit uit tot een boek over Afrikaanse agenda’s en verzuchtingen, maar ook de rol van Belgen en Europeanen in Afrika.

Ook beide auteurs gaven na afloop van de lezing aan bijzonder tevreden te zijn.

Foto’s: Bibliotheek Maaseik

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *