Boekje voor Weerter project wordt uitgegeven

oud gebouw
oud gebouw

Een jaar geleden werd in Brussel het Egmont-Horn publicatieproject gelanceerd werd. Sindsdien hebben Stichting de Aldenborgh Weert en Cultuurwerking Sotteghem niet stilgezeten. Komende vrijdag wordt een nieuwe dimensie van het project uitgediept.

In de Duitse universiteitstad Heidelberg (oudste universiteit van het huidige Duitsland) zal een vergadering plaatsvinden, waarop een gebedenboekje voorgesteld zal worden, dat aan de familie Horn toebehoord zou hebben.

Het boekje werd (her) ontdekt door Aldenborgh-lid Kaj Grichnik.

Het boekje vertoont vlekken, die mogelijks bloedvlekken zouden zijn van Filips van Montmorency, die het boekje bij zich gehad zou hebben op het moment van zijn executie. De vlekken zullen onderzocht worden, en eventueel aanleiding geven tot DNA onderzoek. Zowel forensisch-genetischen specialisten van de LMU München (Ludwig-Maximilians-Universität in Munich) en Universiteit Leuven gaan het boekje onderzoeken of het daadwerkelijk bloed is.

In Heidelberg zal de Duitse poot van het project uitgebouwd worden. Prof. Dr. Karin Zimmerman, vervangend afdelingshoofd van de “Abteilung Historische Sammlungen” van de Universiteit wil mee haar schouders onder het project zetten.

Er zijn in Weert en onder historici nog altijd grote twijfels of het skelet wat in 1979 voor Filips de Montmorency in de Sint Martinuskerk werd aangezien, wel eigenlijk de graaf Filips van Horne was. De nekwervel vertoonde nauwelijks beschadiging, vreemd voor iemand die met een zwaard onthoofd werd.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *