Zuid-Amerikaanse Yacon geteeld op Agropolis-site

Yacon is een oude nieuwe knol met unieke eigenschappen (grondappel, appel-wortel of Boliviaanse zonnewortel) die oorspronkelijk voorkomt in het Andes Gebergte en reeds duizenden jaren verbouwd wordt door de lokale bevolking in Zuid-Amerika. Dit is nu ook beschikbaar in de regio Maaseik-Kinrooi.

Onlangs verwerkten diverse cursisten van CTT Maaseik deze in diverse gerechten, van soep tot salades. “En smaken dat doen ze zeker”, aldus een van de cursisten!

De Yacon is het afgelopen jaar geteeld op de Agropolis-site in Kinrooi en deed het heel goed. De knol is familie van de aardpeer, schorseneer en de zonnebloem. Omdat het een nieuw gewas in de regio betreft, is hij momenteel niet vatbaar voor plagen en ziektes. Hierdoor is hij geteeld zonder tussenkomst van gewasbeschermingsmiddelen.

Verse knollen zijn een bron zijn van inuline, een complex vruchtensuiker, dat pas in de dikke darm wordt afgebroken. Hierdoor wordt slechts een beperkte hoeveelheid van de vruchtensuiker opgenomen door het lichaam, dus, goed nieuws voor diabetici. In Duitsland wordt de knol overigens ‘Diabetes-Kartoffel’ genoemd.

De yacon heeft een natuurlijke zoete smaak, die via appel richting peer gaat en ook dichtbij watermeloen komt, met daarbij de frisse bijt van radijs. Het is een lekkere, gezonde groente en tevens ook nog veelzijdig om te gebruiken in gerechten.

Je kunt ze gebruiken in salades, soep, aardappelbereidingen, wokgerechten, desserts en gebak. Kortom een nieuwe groente die zeker de kans verdient om regelmatig op het bord te verschijnen.

De cursisten van de afdeling Koken van CTT Maaseik maakten kennis met deze groente en verwerkten ze tot een heerlijke soep. “Lekker, gezond en gemakkelijk klaar te maken”, aldus de cursisten.

Binnenkort op Grensland Actueel een uitgebreide reportage over koken met Yacon.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *