Koken met Yacon (video en foto's)

In de gemeente Kinrooi werd vorig jaar de Yacon als nieuwe Limburgse groente voorgesteld. Het nieuwe knolgewas is het resultaat van een samenwerkingsovereenkomst tussen Agropolis, het Proefcentrum voor Groenteteelt, Noliko, de Katholieke Universiteit Leuven en Landbouwbedrijf Henckens-Snijkers, waarbinnen de teelttechnische aspecten en de vermarktbaarheid zijn onderzocht. Bij Botel Ophoven werd, als onderdeel van het project ‘Meer weten over gezond eten’ een kookworkshop georganiseerd waar deelnemers recepten met Yacon konden klaar maken.

De Yacon is het afgelopen jaar geteeld op de Agropolis-site in Kinrooi en deed het hier heel goed. Oorspronkelijk komt het gewas uit het Andesgebergte in Peru, waar het een veel gebruikt product is. De knol is familie van de aardpeer, schorseneer en de zonnebloem. Omdat het een nieuw gewas in de regio betreft, is hij momenteel niet vatbaar voor plagen en ziektes. Hierdoor is hij geteeld zonder tussenkomst van gewasbeschermingsmiddelen.

Goed om te weten is bovendien dat verse knollen een bron zijn van inuline, een complex vruchtensuiker, dat pas in de dikke darm wordt afgebroken. Hierdoor wordt slechts een beperkte hoeveelheid van de vruchtensuiker opgenomen door het lichaam. Naarmate de knollen enkele maanden worden bewaard, wordt de inuline omgezet in onder andere glucose. De knol zal hierdoor een zoetere smaak krijgen, maar verliest dan wel haar gezondheidsvoordeel.

Kathy Stroobants van Botel vertelt: “Dit is de eerste van een aantal kookworkshops over seizoensgroenten, die prima past binnen het project ‘Meer weten over gezond eten.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.