St. Cecilia Rotem wint nationaal harmoniekampioenschap

Op zondag 19 maart werd in CC Zwaneberg te Heist-op-den-Berg het derde Vlamo Open Harmoniekampioenschap georganiseerd. Deze tweejaarlijkse wedstrijd staat open voor harmonieorkesten uit de hoogste afdeling, en geldt zo als het officieuze nationale kampioenschap. St. Cecilia Rotem kijkt terug op een buitengewoon evenement.

Het was voor de harmonie uit Rotem de eerste maal dat zij aan deze wedstrijd deelnamen en met absolute toporkesten uit Harelbeke, Beveren-Leie, Zele en Peer als tegenstanders beloofde het een zware dobber te worden. Op zo een wedstrijd moeten alle orkesten eerst een verplicht werk spelen en mogen ze daarnaast een tweede zelf gekozen werk uitvoeren. Als plichtwerk koos de organisatie voor ‘Dunamis’ van de vorig jaar overleden Belgische componist André Waignein, een uiterst moeilijk werk dat maar heel zelden door amateurorkesten geprogrammeerd wordt. Jos Simons, dirigent van St.Cecilia Rotem, koos daarnaast voor ‘Danse Satanique’ van Alexandre Kosmicki. Dit is een spectaculair hedendaags werk boordevol effecten dat zeer veel technische en artistieke vaardigheid vereist van het orkest.

Een loting ter plaatse bepaalde de volgorde van optredens en Rotem mocht als derde korps aantreden in de magnifieke zaal. Met hun zeer gebalanceerde optreden, boordevol muzikale emotie en dynamische contrasten, wisten ze de driekoppige jury en de goedgevulde zaal van de eerste tot de laatste noot te boeien. Alle toehoorders waren ervan overtuigd dat St.Cecilia Rotem met deze prestatie hoog zou scoren. Een jurylid noteerde op het verslag: “In één woord: formidabel…. hier wordt muziek gemaakt met de grote M”.

Omstreeks 20.30 uur steeg de spanning naar een hoogtepunt toen de speaker enkel nog de eerste twee plaatsen moest bekend maken. Zou het gedoodverfd favoriet Beveren-Leie worden of outsider Rotem? Het verdict viel: met een score van 94,5 procent werd St. Cecilia Rotem de grote overwinnaar en mag zich Vlamo Harmoniekampioen 2017 noemen! De vreugde bij de muzikanten van Rotem was immens en leidde tot uitzinnige taferelen. De harmonie won een kunstwerk geschonken door de gaststad, een voucher van de sponsorende instrumentenbouwer, en een mooi geldbedrag. Als winnaar van deze wedstrijd wordt St.Cecilia Rotem bovendien afgevaardigd om België te vertegenwoordigen op het Europees kampioenschap van 2018, dat dan zal doorgaan in het paleis voor schone kunsten te Brussel. Alvast weer mijlpaal in de 120-jarige geschiedenis van de Rotemse harmonie.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *