Nieuw werk van Arte Colder in Gemeentemuseum Jacob van Horne

Jacob van Horne museum Weert

In Gemeentemuseum Jacob van Horne aan de Markt in Weert is van zondag 2 april tot en met zondag 17 september de tentoonstelling TRANSCENDER te zien. De bezoeker kan kennis maken met het meest recente werk van kunstenaar Arte Colder, woonachtig en werkzaam in Weert. Colder richt zich speciaal op aspecten als genderdiversiteit, transgender en identiteit. Voor Arte Colder actuele thema’s in de huidige samenleving.

Op zondag 2 april om 15.00 uur opent wethouder van Cultuur Geert Gabriëls de tentoonstelling. Tijdens de openingsactiviteit geeft beeldend kunstenaar Rob Scholte een lezing. Verder is er een optreden van ‘spoken word artist’ Mickey Wo.

De titel van de tentoonstelling is een samentrekking van de term transgender en het Engelse ‘to transcend’, het overstijgen van grenzen. Met dat overstijgen doelt Arte Colder vooral op een transcendentale context, een overtreffen in spirituele zin. In de relatie met transgender duidt het op een overstijgen van de werkelijkheid van de twee geslachten, man en vrouw, als gescheiden entiteiten. In zijn nieuwe werk gaat de kunstenaar uit van foto’s van transgenders in diverse fasen van hun transitie. Hij schuift die ‘fases’ over elkaar tot een geheel nieuw beeld. Zowel mannelijke als vrouwelijke elementen laten zich herkennen. Arte Colder werkte aanvankelijk met grafiet op papier maar maakt de laatste tijd ook prints, die nadien weer met de hand worden bewerkt.

Arte Colder zegt over de keuze en de belangstelling voor het fenomeen transgender: “Sinds 2012 heb ik mij toegelegd op deze thematiek, en mijn fascinatie is nog steeds groeiende, los van de maatschappelijke aandacht en tendens. Het is een actueel thema gebleken in deze huidige samenleving waar men uitdrukkelijk op zoek is naar eigen identiteit, en wat mijns inziens ook een voortvloeisel is van jarenlange focus op het individu in onze westerse maatschappij.”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *