Ontwikkeling Vogelkijkhut Stramproy gestart

Enkele weken geleden riep de Dorpsraad Stramproy op om mee te denken over de ontwikkeling van een vogelkijkhut aan de Pruiskesweg, bij het Wijfelterbroek, de zogenaamde Raamweiden. Inmiddels is er een werkgroepje van start gegaan, met meerdere invalshoeken voor deze kijkhut. Die groep werkt een idee uit voor een vogeluitkijkpunt van maximaal zes meter hoogte.

In dit natte natuurgebied barst het nu al van de bijzondere vogels, en men verwacht dat dit de komende jaren alleen maar toeneemt. De vogeluitkijk moet een hot-spot voor vogelaars in het KempenBroek worden. De vogels wachten overigens niet op de kijkhut, maar komen zelf ook al langs om te kijken en te eten in het gebied. In de vroege ochtend van 28 februari zag Johan Leurs een groep van ongeveer 50 kraanvogels in het Wijffelterbroek. Fantastisch nieuws dat deze statige vogel de veranderingen in het Wijffelterbroek met zijn aanwezigheid komt waarnemen.

In het jaarverslag van Vogelwerkgroep de Kempen over 2015 en 2016, door Johan Leurs, wordt weer eens duidelijk dat deze gebieden al erg snel herstel laten zien van de vogelsstand. Nog niet wat het geweest is, maar wel een goede start. Volgens Johan “zorgde het herstellen van de natte natuur op de Kettingdijk en de Raamweiden voor unieke momenten met vaak ongekende hoogtepunten in onze natuurbeleving.”

Op de Kettingdijk en de Raamweiden werden vele bijzondere soorten waarge-nomen zoals o.a. Lepelaar, Bonte strandloper, Heilige ibis, Zomertaling, Wintertaling, Pijlstaart, Slob-eend, Smient, Velduil, Hop, Bontbekplevier, Krombekstrandloper, Kemphaan, Tureluur, Ijslandse grutto, Bokje, Regenwulp, Kwartelkoning, Porseleinhoen, Noorse gele kwikstaart, Geoorde fuut, Roerdomp, Kleine zilverreiger, Toendrarietgans, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief en hoge aantallen doortrek-kende steltlopers en eenden. De moeite waard om te bewaren en waar mogelijk te verbeteren.

Als laatste vogelnieuwtje, nog iets over de ooievaars. In 2016 en 2017 plaatste ARK acht ooievaars-nesten op verschillende plekken in het KempenBroek. En vorige week was het raak. Op een nestpaal in Altweerterheide streek een mannetjesooievaar neer. Verschillende dorpelingen maakten prachtige foto’s van het dier. De ooievaar leek zich overigens niet te storen aan de kampeerders onder de nest-paal, het dier was vlak in de buurt aan het voedsel zoeken. Nu afwachten of er een vrouwtje geneigd is op de avances van het mannetje in te gaan.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *