Maaseik en Kinrooi van kiesdistrict Maasmechelen nu naar Bree in kiesdistrict Maaseik

De Vlaamse regering heeft afgelopen vrijdag het licht op groen gezet voor de hervorming van provinciale kiesdistricten. Van de huidige acht districten die er nu in Limburg zijn, zullen er in 2018 drie over blijven. Kinrooi en Maaseik, momenteel nog bij Maasmechelen behorend, samen met Dilsen-Stokkem, worden toegevoegd aan Bree, waarin Bocholt, Meeuwen-Gruitrode, Hamont-Achel, Neerpelt, Lommel, Overpelt, Hechtel-Eksel, Peer, Opglabbeek en Houthalen-Helchteren bij horen. In de plannen heet dit kiesdistrict Maaseik.

De indeling van de kiesdistricten is belangrijk voor de lijstvorming binnen de partijen. Aan de hand van het aantal inwoners, wordt ook het aantal zetels bepaald dat verdeeld mag worden per district. Dit zou met de huidige inwoners voor het district Maaseik uitkomen op negen zetels.

Minister van Binnenlands Bestuur, Liesbeth Homans (N-VA) geeft aan voor deze wijze te kiezen, gezien de op stapel staande hervormingen van de provincies die gelijktijdig met de verkiezingen zal worden doorgevoerd.

In de plannen wordt ook rekening gehouden met de geplande fusie van enkele gemeenten in Noord-Limburg.

Niet iedereen is het eens met de nieuwe indeling. Zo pleitte CD&V voor vijf kiesdistricten in Limburg, om zo het evenwicht tussen stad en platteland te behouden. Sp.a sprak haar voorkeur uit voor één groot kiesdistrict in Limburg. Enkel Open Vld en NV-A gaven in de provincieraad een positief advies.

De minister heeft nauwelijks naar het advies geluisterd en heeft afgelopen week haar plannen geconcretiseerd. Het is nu aan het Vlaams Parlement om de aanpassingen van de kieswetten goed te keuren.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.