Pikante fratsen van de Rogstekers

Vrijwel iedereen in Weert weet wie de Rogstekers zijn. De Rogstekers staan voor plezier, vooral rondom ‘Vastelaovundj’ maar gaan nu buiten het seizoen in op de verwijzing naar hun naam.

Er is een legendarisch verhaal rondom de Rogsteker. In muzikale vorm wordt het zo nu en dan ten uitvoering gebracht. Meest recent als musical over de Rogstaekers bij het 600-jarig bestaan van Weert als stad.

Op het eerste gezicht lijkt de spotnaam Rogstekers op gemoedelijke wijze als eretitel te zijn overgenomen. Hiervan zijn talloze voorbeelden; niets bijzonders dus.

Toch is er meer aan de hand. De spotnaam is niet alleen zeer oud, de betekenis lijkt ook meer te maken te hebben met de relatie tussen mannen en vrouwen in de 16e eeuw dan met de vondst van een angstaanjagende vis in Weert.

Tijdens een lezing, ‘Pikante fratsen van de Rogstekers’ op maandag 3 april zal Aldenborgh-lid Erik Werps ingaan op dit gebeuren.

De entree is gratis en de lezing start om 19.30 uur bij Brasserie-hotel ‘Antje van de Statie’, Stationsplein 1 in Weert.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *