Stukje geschiedenis in Molenbeersel (foto's)

Grenspaal 146, bij Molenbeersel, is het centrale punt rondom de ‘electrische draad’, een symbool vanuit de Eerste Wereldoorlog. Het is een stukje dodendraad, de elektrische grensversperring waarmee de Duitsers vanaf 1915 de Belgisch-Nederlandse grens afsloten. In 2010 is dit als ‘monument’ herrezen.

Het is in totaal ongeveer 50 meter, iets dat vroeger 400 kilometer lang was. Er wordt nog vaak door mensen gestopt bij de ‘electrische draad’ die zich bevindt nabij het kruispunt van de Vlasbrei (B)/Uffelsestraat (NL) en de Uffelseweg (B), tegenover het oude smokkelaarscafé ‘Kempkes’.

Hubert Van Eygen, voorzitter van de cultuurraad is de drijvende kracht achter het gebeuren.

Dankzij een goede samenwerking van de gemeente Kinrooi, de Nederlandse gemeente Leudal, de Nederlandse provincie Limburg en de eigenaars van de grenshoeve ‘Kempkes’ én dankzij de medewerking van vele mensen uit België en Nederland die spontaan allerlei historisch materiaal beschikbaar stelden werd door de Geschied- en Heemkundige Kring van Kinrooi een oorlogsrelict tot een vredesmonument omgevormd. De drama’s van toen zullen nooit vergeten worden. De site is mooi gelegen langs toeristische fiets- en wandelroutes en is goed bereikbaar met de auto.

Er is ook een overdekte picknickplaats gebouwd waar prachtig afgewerkte infoborden de nodige uitleg geven over dit monument, een doorgangspoort, een geïmproviseerd schildwachthuisje, een waarschuwingsbord en het torengedeelte van een schakelhuisje (met een elektrisch bord waarop messchakelaars zijn aangebracht).

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *