Dodendraad nog altijd van deze tijd (video en foto's)

In onze streek zijn grenzen nu vervaagd en kun je zo van België naar Nederland en omgekeerd, maar dat was ooit anders. Om de grote vluchtelingen- en informatiestroom tijdens de Eerste Wereldoorlog naar het neutrale Nederland een halt toe te roepen, begon de Duitse bezetter in 1915 met de aanleg van een elektrisch afschrikkingshek tussen België en Nederland. De onder spanning staande draad, ook wel ‘dodendraad’ genoemd, werd in 1915 en 1916 over een lengte van meer dan 300 kilometer aangelegd van Aken tot Cadzand. In 2010 werd deze Dodendraad op de grens van Hunsel en Molenbeersel, bij grenspaal 146, als historisch gebeuren opgetuigd om de herinnering levend te houden in een tijd dat grensafzettingen weer actueel zijn.

Het is in totaal ongeveer 50 meter. Er wordt nog vaak door mensen gestopt bij de ‘electrische draad’ die zich bevindt nabij het kruispunt van de Vlasbrei (B)/Uffelsestraat (NL) en de Uffelseweg (B), tegenover het oude smokkelaarscafé ‘Kempkes’.

Hubert Van Eygen, voorzitter van de cultuurraad is de drijvende kracht achter het gebeuren.

Dankzij een goede samenwerking van de gemeente Kinrooi, de Nederlandse gemeente Leudal, de Nederlandse provincie Limburg en de eigenaars van de grenshoeve ‘Kempkes’ én dankzij de medewerking van vele mensen uit België en Nederland die spontaan allerlei historisch materiaal beschikbaar stelden werd door de Geschied- en Heemkundige Kring van Kinrooi een oorlogsrelict tot een vredesmonument omgevormd. De drama’s van toen zullen nooit vergeten worden. De site is mooi gelegen langs toeristische fiets- en wandelroutes en is goed bereikbaar met de auto.

Er is ook een overdekte picknickplaats gebouwd waar prachtig afgewerkte infoborden de nodige uitleg geven over dit monument, een doorgangspoort, een geïmproviseerd schildwachthuisje, een waarschuwingsbord en het torengedeelte van een schakelhuisje (met een elektrisch bord waarop messchakelaars zijn aangebracht).

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *