Rioolzuiveringsinstallatie Susteren krijgt zonnepanelen

Het Limburgse afvalwater wordt straks nog duurzamer gezuiverd. Ruim 33 000 zonnepanelen op de rioolwaterzuiveringsinstallaties verspreid over Limburg gaan daar voor zorgen, onder andere in Susteren.

De rioolwaterzuiveringsinstallatie in Susteren ligt aan de Baakhoverweg, dichtbij de Geleenbeek. Bestuurslid Michel Bouts: “Hiermee realiseert Waterschapsbedrijf Limburg in één klap de doelstelling om 40 procent van de benodigde energie duurzaam op te wekken.”

Waterschapsbedrijf Limburg, dochterbedrijf van Waterschap Limburg, produceert jaarlijks 150 miljoen m3 gezuiverd afvalwater en vormt hiermee een belangrijke schakel in de waterketen. Het zuiveren van afvalwater kost veel energie.

Op dit moment wordt al 28 procent van de energiebehoefte op duurzame wijze in eigen beheer opgewekt door het slib dat overblijft in het zuiveringsproces te vergisten en het biogas om te zetten in elektriciteit. “We hebben dus nog een mooie uitdaging om een forse stap vooruit te zetten in de verduurzaming van ons energieverbruik en dat gaan we nu doen” aldus Michel Bouts, lid Dagelijks Bestuur Waterschapsbedrijf Limburg.

Uit een haalbaarheidsstudie door adviesbureau SWECO blijkt dat de realisatie van zonnepanelen voor de 17 Limburgse rioolwaterzuiveringsinstallaties zonder meer rendabel is. Daarnaast komen er zonnepanelen op het dak van het kantoor in Roermond.

Dit kantoor huisvest na de zomervakantie behalve Waterschapsbedrijf Limburg ook Waterschap Limburg en wordt momenteel verbouwd. Dit ambitieuze zonnepanelen project behoort tot de grotere projecten in Nederland en verduurzaamt het energieverbruik kostenneutraal met 12,3 procent.

Aan de optimale inzet van zonne-energie is ook in financieel opzicht grondig gerekend. Waterschapsbedrijf Limburg wil duurzaam werken tegen de laagste kosten voor de burger. De omschakeling naar duurzame energie moet een netto kostenbesparing opleveren van gemiddeld 230 000 euro per jaar. Eind 2019 moet het totale project klaar zijn.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *