Klassieke muziek in Noord-Limburg

Bij het woord ‘requiem’ denken we in de klassieke muziek meestal aan Mozart. We moeten echter goed beseffen dat hij niet de eerste was die zich liet inspireren door deze begrafenisliturgie. Meer zelfs, Mozart baseerde zijn compositie op passages uit het Requiem dat zijn voorganger Michael Haydn een twintigtal jaren eerder had getoonzet. Deze laatste schreef een waarachtig mooi Requiem n.a.v. de overlijdens in 1771 van zijn broodheer, aartsbisschop Sigismund von Schrattenbach en zijn dochtertje van 1, Aloisia Josepha, twee mensen met een speciale plaats in zijn leven.

In The Funeral Music for Queen Mary hoor je Purcell’s mening dat het leven eigenlijk een getormenteerd gebeuren is waarin de mens wordt geconfronteerd met alle miserie van zijn korte leven, met ziekte en ellende… Purcell treft hierin de ideale emotionele toon. Met extreme dissonanten, ingetogen melodielijnen en sombere kleuren maakt hij er een pakkend meesterwerk van.

De koren Bocanto uit Bocholt en Noorderklanken uit Hamont-Achel hebben de uitdaging aangenomen om samen de twee beschreven werken van Haydn en Purcell uit te voeren. De 80 koorleden doen dat op zaterdag 10 en zondag 11 juni samen met 21 orkestleden en 4 solisten de ene keer in de kerk van Kaulille, een tweede keer in de kerk van Achel-Centrum en onder de algemene leiding van Jeroen Beckers.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *