Marec behaalt opnieuw drie Blauwe Vlaggen

Blauwe vlag groene sleutel

In Nieuwpoort werden vandaag de Blauwe Vlaggen uitgereikt aan de Marec-jachthavens De Spaanjerd en Heerenlaak en het Dagstrand De Steenberg.

Twaalf zwemvijvers en negen jachthavens werden beloond met een Blauwe Vlag, waarvan er dus drie naar Marec gingen. De Blauwe Vlag is een internationaal eco-label dat elk jaar wordt uitgereikt aan locaties die inzetten op duurzaam toerisme aan de kust en de binnenwateren. Het Blauwe Vlag Programma is een initiatief van de Foundation for Environmental Education (FEE). Einde 2016 heeft GoodPlanet de Vlaamse campagne overgenomen van de Bond Beter Leefmilieu.

Sinds 1996 slaagt MAREC er jaar na jaar in om het prestigieuze internationale label in de wacht te slepen voor haar twee jachthavens. Het dagstrand De Steenberg in Geistingen, dat ook door Marec wordt geëxploiteerd, is sedert 2012 ook Blauwe Vlag-laureaat. MAREC, het intergemeentelijk samenwerkingsverband, dat de jachthavens De Spaanjerd in Kinrooi en Heerenlaak in Maaseik uitbaat, besteedt zeer veel aandacht zowel aan het milieubeheer als aan het sensibiliseren van de bezoekers.

Marec-directeur Erik Opdenakker: “Met behulp van studenten wordt jaarlijks het zwerfvuil verwijderd en tegelijkertijd trachten we onze gasten te sensibiliseren om zwerfvuil te voorkomen. MAREC investeert elk jaar opnieuw in haar infrastructuur: in beide jachthavens werd geïnvesteerd in LED-verlichting op de steigers. In de jachthaven Heerenlaak werd een nieuwe parking aangelegd met ruime mindervalidenparkings, LED-verlichting en een aparte locatie om boten af te spuiten met opvang van het afvalwater. Beide jachthavens gebruiken enkel oppervlaktewater voor het afspuiten van de steigers. Voor De Spaanjerd staan er ook grote infrastructuurwerken op stapel, waarbij aandacht is voor het milieu via recuperatie van oppervlaktewater, afspuitlocaties voor boten, onderhoudsvriendelijke beplanting, enz. Marec digitaliseert ook stelselmatig haar administratie, met een grote vermindering van de papierberg en besparing op energie voor gevolg. De jachthavens beschikken reeds enkele jaren over een milieu station voor het lozen van met olie vervuilde wateren en het ledigen van sanitaire tanks van jachten”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.