Agropolis wordt sterke speler in de regio (video en foto's)

Agropolis, het bedrijventerrein voor nieuwe land- en tuinbouw in de gemeente Kinrooi, is vrijdag 16 juni gestart met de bouw van een nieuw incubatorgebouw. In deze incubator, en het omliggende bedrijventerrein van 40 hectare, draait binnenkort alles om agro-innovatie, de ontwikkeling van nieuwe technologieën en toepassingen binnen de land- en tuinbouwsector. Op het bedrijventerrein zullen zich niet alleen start-ups vestigen. Er wordt ook gemikt op middelgrote ondernemingen. De interactie tussen de bedrijven moet ervoor zorgen dat ondernemingen sneller groeien.

Agropolis zal vanaf dag één reeds al de traditionele incubatordiensten aanbieden. Bovendien kunnen de bewoners binnenkort ook gebruik maken van een onderzoeks- en productieruimte om de nieuwste toepassingen te testen.

Agropolis wil de fysieke ontmoetingsplaats worden voor start-ups en bestaande bedrijven in de land- en tuinbouwsector. Een eerste ondernemer die plaats neemt op de site van Agropolis is IPM Impact, dat staat voor Integrated Pest Management. Zij zetten in op nieuwe technieken binnen de landbouwsector. “Dit past prima binnen onze filosofie. Het wil met nieuwe technieken en inzet van nuttige organismen het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen drastisch reduceren en gelooft sterk in samenwerking met andere bedrijven”, aldus Kristof Das van Agropolis.

Het is geen toeval dat deze nieuwe incubator een plek krijgt in de gemeente Kinrooi. “Kinrooi heeft een rijk agrarisch verleden dankzij zeer vruchtbare gronden. Al eeuwenlang kleurt de landbouwbedrijvigheid de gemeente. Het innovatieve Agropolis-project breidt nu ook een duurzaam vervolg aan deze rijke geschiedenis”, vertelt burgemeester Jo Brouns.
LRM, de Limburgse investeringsmaatschappij, zet haar schouders ook onder dit project. “Landbouw is een eeuwenoude stiel, maar je mag je niet vergissen in het innovatie-gehalte en het belang van R&D in deze sector. LRM gelooft sterk in nieuwe business opportuniteiten in deze sector, zowel voor grote bedrijven als start-ups”, aldus Stijn Bijnens, CEO van LRM.

De heer Hubert Brouns, voorzitter van vzw Boterakker: “Dit project is ontzettend belangrijk voor de landbouwindustrie in de regio. Bedrijven die hier samen aan de toekomst werken op een innovatieve manier.”

Ook de Provincie Limburg investeert in het project. De Limburgse land- en tuinbouwsector bestaat uit bijna 3000 bedrijven die samen meer dan 8000 mensen tewerkstellen. Als we kijken naar het gehele agrobusinesscomplex, dan spreken we over meer dan 4000 bedrijven en meer dan 20.000 jobs. De land- en tuinbouw is dus een belangrijke sector in Limburg die we moeten blijven ondersteunen”, stelt Inge Moors, gedeputeerde van Landbouw.

“Agropolis zorgt ervoor dat deze vakgebieden een sterke voedingsbodem krijgen om verder te innoveren. De fysieke ruimte, coaching en begeleiding die de incubator voorziet, moet voldoende ruggensteun bieden om het nieuw en veelbelovend ondernemerschap te laten groeien. Dit kadert perfect in het SALK-uitvoeringsplan en verklaart ook meteen waarom wij als provincie meer dan 835.000 euro voorzien voor de realisatie ervan.”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *