Huis van het Kind Bree krijgt nieuwe locatie

Bree gemeentehuis stadhuis

Elke dag zetten verschillende overheden, vrije beroepen, middenveldorganisaties, vrijwilligers en burgers zich in voor (aanstaande) gezinnen met kinderen en jongeren. Het Huis van het Kind wil deze krachten bundelen onder één dak zodat meer gezinnen beter ondersteund worden. In Bree werd de dienstverlening voor de doelgroep kinderen (en hun ouders) van – 9 maanden tot 24 jaar sinds vorig jaar gegroepeerd onder Huis van het kind Bree.

Tot vandaag was dit vooral een virtueel gegeven, met een contactpersoon en uitgebreid netwerk, maar nog geen fysieke locatie. Daar komt nu verandering in met de huur van het dienstencentrum De Houborn, waar onder andere zitdagen, praatgroepen en informatiemomenten worden georganiseerd. “We gaan echter nog een stapje verder in het aanbieden van begeleiding en ondersteuning van onze doelgroep”, vertelt Ocmw-voorzitter en schepen van welzijn Jacques Leten. “Nu de erkenning een feit is en de subsidies toegekend zijn, zijn we volop bezig met het inrichten van een eigen plek voor Huis van het Kind. Deze plek moet tegemoetkomen aan het drempelverlagende inrichten van alle dienstverlening rond kinderen.” Bree is hiermee één van de voorlopers in Limburg waar Huis van het Kind effectief een centrale locatie krijgt, naast steden zoals Genk en Heusden-Zolder.

Een groot deel van de eerste verdieping van de nieuwbouw die Practimed zal realiseren tussen het ziekenhuis en het Wiekersnestje wordt gereserveerd voor Huis van het Kind Bree. Practimed zal hier een moderne Polikliniek bouwen, waar op het gelijkvloers de artsen van het medisch Centrum op het Stift en de ambulante diensten van het huidige Ziekenhuis de Breeënaar de nodige medische zorg zal kunnen bieden.
Vanaf najaar 2018 zal deze moderne locatie klaar zijn om de lokalenfunctie van de Houborn gedeeltelijk over te nemen en stevig uit te breiden, gezien de moderne mogelijkheden en grote oppervlakte.

Er komt ruimte voor consultaties van specifieke partners, zoals Kind & Preventie, vroedvrouwen, de opvoedingswinkel, CLB, Kind en Gezin, CAW, DAGG…maar ook voor diensten die zullen werken op afroep wanneer nodig. Schepen Leten: “Op dit moment is er een akkoord met maar liefst 27 partners en 44 verenigingen die zich engageren om ondersteuning te bieden binnen Huis van het Kind. We mogen hier spreken van een zeer uitgebreid en veelzijdig netwerk, dat steeds verder blijft uitrollen.”

Daarnaast zal Huis van het Kind ook een meerwaarde hebben als centrale ontmoetingsplek waar ouders mekaar treffen voor een ongedwongen contact en om ervaringen uit te wisselen. Wie vragen heeft maar niet direct weet welke tak van onze hulpverlening voor hen het meest geschikt is, wordt ter plaatse verder geholpen door onze eerstelijns contactenpersonen of doorverwezen voor een afspraak, die dan ook weer op dezelfde locatie kan doorgaan.

“Het doel is vooral om de figuurlijke drempel nog meer te verlagen. We leggen daarbij de focus op de periode voordat het kindje geboren is, zodat ouders vanaf het begin weten dat we ter hunner beschikking staan en waar ze ons kunnen vinden als het later nodig mocht zijn.” Daarnaast wil Huis van het Kind ook maatschappelijk kwetsbare gezinnen zo goed mogelijk bereiken. De doorstroom op het juiste moment naar de juiste hulpverlening is van cruciaal belang. “Met deze strategische inrichting van de nieuwbouw in het vooruitzicht staat onze deur binnenkort ook letterlijk open voor alle ouders en kinderen van Bree”, besluit Jacques Leten.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *