Michiel en de Draak aan de Grauwe Torenwal

De herinrichting van De Grauwe Torenwal in Bree verloopt prima op schema. In de grote vakantie wordt het laatste stuk vlak voor basisschool de Vuurvogel aangepakt, en vanaf september zullen de kinderen en ouders zich terug vlot naar school kunnen begeven over onze nieuwe Wal. Deze week stond in het teken van de installatie van de speeltuigen naast het monument van de Grauwe Toren.

Terwijl de kinderen zich amuseerden in de draak op de jaarlijkse kermis, werd enkele meters verderop naarstig getimmerd en geverfd door ontwerpers van Fun Events, die de op maat gemaakte drakenkop kwamen installeren. Het stadsbestuur koos voor speeltuigen in de vorm van een Drakenskelet, omdat er volgens het volksverhaal van Sint Michaël ooit een aanval van kwade krachten werd verijdeld aan de Grauwe Torenwal. In het Christelijk geïnspireerd verhaal maken de geesten van het Vagevuur en Draak en rijden hiermee naar Bree. Sint Michaël treedt op als aartsengel en beschermer van de stad.

Het stadsbestuur gaf dit tot de verbeelding sprekende verhaal een moderne toets en lieten Ridder Michiel optreden als redder van de Grauwe Torenwal. Hoe hij de draak juist heeft kunnen verslaan, kan men vanaf 2 juli horen op de Grauwe Torenwal. De nieuwe speeltuin heeft een ingebouwde vertelpaal, waar bezoekers door middel van een kleine inspanning een geluidsfragment kunnen laten afspelen. Brecht Creemers – ook een Breese legende – leende voor de gelegenheid zijn vertelstem en vertelt op ijzingwekkende wijze dit volksverhaal in een modern jasje aan iedereen die paal aan de praat krijgt.

“We zijn erg trots op dit stukje vernieuwing, dat de verblijfskwaliteit van onze nieuwe wallen in de kijker zet”, zegt Burgemeester Liesbeth Van der Auwera die het belangrijk vindt dat de kinderen van Bree een toffe, unieke speelplek krijgen. “De knipoog naar dit oude volksverhaal maakt het tot een exclusief concept. We zijn vooral erg blij dat de speeltuin al voor de vakantie klaar is, zodat het speelplezier nu al kan beginnen voor iedereen die tijdens de zomer in Bree op bezoek komt.” De kinderen van de Vuurvogel zullen sowieso op hun schoolroute vanaf september dagelijks een draak moeten passeren!”

Voor het openingsmoment laat het stadsbestuur van Bree de legende echt tot leven komen. Goochelaar Jahon tovert de aanwezigen terug in de tijd om samen met de kinderen de speeltuin op heldhaftige wijze in te huldigen. Na – hopelijk goede – afloop trakteert het stadsbestuur de aanwezigen op een glaasje fris drakenbloed. Iedereen, maar vooral de dappere jongens en meisjes van Bree, die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Michiel en de Draak aan de Grauwe Torenwal, zijn van harte welkom op het openingsfeestje: Zondag 2 juli om 14.00 uur aan de Grauwe Toren.

Op zondag 2 juli vindt ook het jaarlijks evenement Kids Summer plaats, waarbij kinderen de ganse namiddag van 14.00 tot 18.00 uur kunnen spelen en genieten van gratis animatie in het Centrum van Bree.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.