150 hectare nieuwe natuur in Kinrooi

Nu de grindwinning in het gebied Koningssteen-Kollegreend zo goed als afgerond is, wordt het terrein in de gemeente Kinrooi omgevormd tot natuur. De gronden zijn eigendom van de gemeente Kinrooi maar worden beheerd door Stichting Limburgs Landschap.

Het gebied ligt op de grens tussen België en Nederland. “Heel lang geleden kronkelde de Maas hier, daarna werden het beemden waar boeren op konden hooien, maar in de jaren ’50 is men grind gaan ontginnen en zijn er grote plassen ontstaan. En nu de ontgrinding bijna afgerond is, kan het teruggegeven worden aan de natuur”, vertelt Heleentje De Brauwer van Stichting Limburgs Landschap.

De graslanden in het gebied zullen pas op het einde van de zomer gemaaid worden, zodat de kwartelkoning er rustig kan broeden. Die vogelsoort is zeldzaam en moet van Europa beter beschermd worden.

Het natuurgebied Koningssteen-Kollegreend is nu afgesloten en is alleen nog toegankelijk voor wandelaars. Er is een wandelroute van 11 kilometer uitgestippeld. Heleentje De Brauwer: “Zonnen op de zandvlakte en kitesurfen zijn hier niet meer toegelaten. Maar dat kan wel nog altijd even verderop, op het surfstrand aan Het Bastion.”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Eén reactie op “150 hectare nieuwe natuur in Kinrooi”

  1. Een dikke proficiat aan allen, die zich ingezet hebben om deze 150ha voor de natuur te vrijwaren van andere activiteiten….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *