Dilsen-Stokkem ondergebracht bij kanton Maasmechelen

Burgemeester Lydia Peeters van Dilsen-Stokkem is blij dat er geluisterd werd naar haar argumenten om haar gemeente onder te brengen bij het kanton Maasmechelen in plaats van Bree. Op vrijdag 7 juli heeft de federale regering het hervormingsplan van de vredegerechten goedgekeurd. Een aantal vredegerechten zullen verdwijnen en de geografische afbakening voor de kantons en de Vredegerechten wordt hiermee hertekend.

In maart werd het eerste ontwerp hervormingsplan ter kennis gebracht. Dit hervormingsplan hield in dat Dilsen-Stokkem zou vallen onder de bevoegdheid van het Vredegerecht van Bree omwille van de sluiting van Maaseik. Lydia Peeters betreurt dat het Vredegerecht van Maaseik in de toekomst zal verdwijnen. Ze is wel tevreden dat Dilsen-Stokkem nu wordt ondergebracht onder het Vredegerecht van Maasmechelen in plaats van Bree. “Zodra ik kennis kreeg van het ontwerphervormingsplan schreef ik een brief aan Minister Geens om alsnog Dilsen-Stokkem niet onder Bree te laten ressorteren maar wel onder Maasmechelen” zegt Lydia Peeters. Er zijn meerdere redenen om Dilsen-Stokkem over te hevelen naar Maasmechelen in plaats van Bree. Zo is er geografisch argument: de kortere afstand om naar het vredegerecht te gaan, de betere verbinding en de kortere reistijd met het Openbaar vervoer. Ook demografische argumenten heb ik aangehaald: in het ontwerpplan van de hertekening van de kantons bedient het Vredgerecht van Maasmechelen ruim 64.000 inwoners (Lanaken en Maasmechelen) en kanton Bree (bevoegd voor inwoners van Bree, Opglabbeek, Meeuwen Gruitrode, Bocholt, Kinrooi, Maaseik en Dilsen-Stokkem) ruim 110.000 inwoners. Door Dilsen-Stokkem (21.000 inwoners) onder te brengen in het Kanton Maasmechelen, krijgen we een meer evenredige verdeling. Ook de Maaslandse identiteit en onderlinge betrokkenheid leek mij een reden om Dilsen-Stokkem, als centrum van het Maasland te laten ressorteren onder Maasmechelen.” Zegt Lydia Peeters.
Mijn brief aan Minister Geens werd tot op heden nog niet beantwoord maar via collega’s in het federaal parlement kon ik vernemen dat er nu een gunstig gevolg werd verleend aan mijn schrijven van 13 maart jongstleden, en Dilsen-Stokkem dus in de toekomst valt onder het gerechtelijk kanton Maasmechelen. “Ik ben dan ook blij dat Minister Geens in die zin ingaat op mijn verzoek.” zo besluit burgemeester Lydia Peeters.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *